ΚΥΠΡΟΣ

Χάθηκαν €70 εκ. από χρυσό στην Κύπρο

Χάθηκαν €70 εκ. από χρυσό στην Κύπρο

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 30 ετών κατέγραψε χθες η τιμή του χρυσού, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο το πλάνο της κυπριακής κυβέρνησης να διαθέσει το 80% των αποθεμάτων χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας.

Η δημοσίευση των προθέσεων της κυπριακής κυβέρνησης, και η διαφαινόμενη άμβλυνση της κρίσης στην ευρωζώνη και ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, έδωσαν αφορμή για την πτώση της τιμής του χρυσού κατά $100 ανά ουγγιά ή 9%.

Σε συνδυασμό με τη μεγάλη πτώση της Παρασκευής, η τιμή του χρυσού υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας, κοντά στα $1356 ανά ουγγιά.

Η κυβέρνηση ήλπιζε να διαθέσει το 80% των 446 χιλ. ουγγιών που υπολογίζεται ότι έχει ως αποθεματικό η Κεντρική Τράπεζα.

Με την τιμή των $1560 που διαπραγματευόταν ο χρυσός πριν την ανακοίνωση των προθέσεων της κυπριακής κυβέρνησης, οι κυπριακές αρχές εκτιμούσαν ότι το σύνολο των αποθεμάτων άξιζε €530 εκ., και θα μπορούσαν ν’ αντλήσουν κοντά στα €425 εκ.

Με τις σημερινές τιμές, όμως, η αξία των αποθεμάτων υπολογίζεται στα €460 εκ.

Το 2011 η τιμή του χρυσού είχε φθάσει τα $1920 την ουγγιά, καθώς ο χρυσός αποτέλεσε ασφαλή επένδυση για αντιστάθμισμα των κινδύνων που δημιουργούσε σε μετοχικές ή άλλες επενδύσεις η κρίση στην ευρωζώνη.

Η γενική αίσθηση που υπάρχει, όμως, ότι η κρίση στην ευρωζώνη φθάνει στο τέλος της, σε συνδυασμό με τις προοπτικές περαιτέρω ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, έχουν αλλάξει τις τάσεις στην αγορά του χρυσού.

Η συμπερίληψη της πώλησης αποθεμάτων χρυσού στα μέτρα χρηματοδότησης του κυπριακού πακέτου στήριξης, φαίνεται να έδωσε στην αγορά την αφορμή που αναζητούσε για ρευστοποιήσεις.

Κάποιοι αναλυτές έκριναν ότι την κυπριακή κυβέρνηση ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με μεγάλα χρέη.

Η κυπριακή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να διαφωνεί πάντως με τη διάθεση του χρυσού, και σημαντικό ρόλο στην όποια μελλοντική απόφαση αναμένεται να έχουν τα νέα μέλη του ΔΣ της Τράπεζας, που θα διοριστούν προσεχώς.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς κατά της διάθεσης του χρυσού της ΚΤ εκτιμώντας ότι πρέπει να διατηρηθούν τα αποθέματα για αντιστάθμισμα των κινδύνων που αναλαμβάνει η εθνική εποπτική αρχή με τη διοχέτευση έκτακτης ρευστότητας (ELA).

ΠΗΓΗ ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ