ΚΥΠΡΟΣ

Αύριο στην κυπριακή Βουλή το θέμα της κατάθεσης μνημονίου

Αύριο στην κυπριακή Βουλή το θέμα της κατάθεσης μνημονίου

Στην αυριανή σύσκεψη αρχηγών ή και εκπροσώπων των κομμάτων θα τεθεί το θέμα της κατάθεσης του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, αλλά και της διαδικασίας που θα ακολουθεί ενώ αύριο αναμένεται ότι θα αποφασιστεί και ο χρόνος συζήτησης και ψηφοφορίας.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτης δήλωσε ότι δεν υπήρξε ακόμη καμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου δήλωσε ότι είναι ορθό να συζητηθεί η δανειακή σύμβαση στην Βουλή. «Ο καθένας πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων ώστε να αποφύγουμε την χρεοκοπία», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης, δήλωσε ότι θα ήταν παραλογισμός να συζητηθεί το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση σε άλλα κοινοβούλια, αλλά όχι στο κυπριακό κοινοβούλιο. Επανέλαβε ότι στόχος πρέπει να είναι η εξεύρεση «τρόπων απαλλαγής από τον μνημονιακό ζυγό». Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι είναι ορθό να συζητηθεί το όλο θέμα στην Βουλή. Αν αυτοί, που διαφωνούν, έχουν εναλλακτικές λύσεις, τότε να τις καταθέσουν, σημείωσε. Διαφορετικά ο δρόμος του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης είναι μονόδρομος, επεσήμανε.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας δήλωσε ότι το κίνημα θα τοποθετηθεί στα συλλογικά του όργανα για την στάση, που θα τηρήσει κατά την επικύρωση από την Βουλή της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου. Την πρόθεση των Οικολόγων να καταψηφίσουν το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση στην ολομέλεια της Βουλής ανακοίνωσε ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης. Όπως είπε υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες οι Οικολόγοι έχουν ήδη καταθέσει και επέκρινε την κυβέρνηση για ατολμία και έλλειψη αποφασιστικότητας να τις εφαρμόσει.

Ο κύριος Περδίκης αποκάλυψε ακόμα ότι ένα στοιχείο της εναλλακτικής πρότασης του Κινήματος, προνοεί την άμεση συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας από όλα τα πολιτικά κόμματα. Το ΕΥΡΩΚΟ τονίζει ότι θα στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης για ανασυγκρότηση της οικονομίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος δήλωσε ότι είναι επείγουσα η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας στην αγορά και ότι άπαντες πρέπει να εργαστούν σε κλίμα συναίνεσης και ενότητας, καθώς δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές.