ΚΥΠΡΟΣ

ΑΚΕΛ: Με πολιτικό υπόβαθρο πήρε αποφάσεις για την Κύπρο η ΕΕ

ΑΚΕΛ: Με πολιτικό υπόβαθρο πήρε αποφάσεις για την Κύπρο η ΕΕ

Ίσως πολύ χειρότερη από το 1974 ως προς τις οικονομικές δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες για ταχεία ανάκαμψη, χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού σε ομιλία του προς την παροικία του Λονδίνου στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο το βράδυ της Τετάρτης.

Ο κ. Κυπριανού κατηγόρησε την ΕΕ ότι τις τελευταίες ημέρες έχει λάβει αποφάσεις που επιβεβαιώνουν ότι οι αποφάσεις για την Κύπρο δεν λήφθηκαν μόνο με οικονομικά κριτήρια, αλλά και με πολιτικό υπόβαθρο, «κάτι που επιβεβαιώνει πως λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά». Όπως ανέφερε, τις τελευταίες δύο μέρες η ΕΕ αποφάσισε να δώσει παράταση στη Γαλλία και Ισπανία για την υλοποίηση των καθορισμένων στόχων, χωρίςς επιπρόσθετους όρους. «Στη δική μας περίπτωση άλλο τόσο απλά αποφάσισαν σε μια νύχτα να καταστρέψουν την κυπριακή οικονομία», είπε.

Όπως πρόσθεσε, από τον Ιούνιο του 2012 που εκλήθη η τρόικα λόγω των αναγκών των κυπριακών τραπεζών και μέχρι το Φεβρουάριο ακολουθούταν μια συγκεκριμένη γραμμή πλεύσης ως προς τις αποφάσεις που λαμβάνονταν για την Κύπρο. «Όλες οι συζητήσεις έως τότε χαρακτηρίζονταν από δύο στοιχεία που μετά διαφοροποιήθηκαν άρδην, ότι δηλαδή η τρόικα θα κάλυπτε ολόκληρο το ποσό για τη στήριξη της οικονομίας, δηλαδή17,5 δισ. ευρώ όπως υπολογιζόταν τότε και δεύτερον ότι τα λεφτά της ανακεφαλαιοποίησης θα παραχωρούνταν από την ΕΕ. Αυτά τα δεδομένα άλλαξαν και οδήγησαν στη λήψη των συντριπτικών, καταστροφικών αποφάσεων για την κυπριακή οικονομία», είπε ο κ. Κυπριανού.

ΠΗΓΗ icyprus