ΚΥΠΡΟΣ

Σαρρής: ΔΝΤ και Γερμανία ήθελαν το «κούρεμα» στις καταθέσεις

Σαρρής: ΔΝΤ και Γερμανία ήθελαν το «κούρεμα» στις καταθέσεις

«Τα μόνα σίγουρα ευρώ σήμερα είναι αυτά που έχει στην τσέπη του ο πολίτης» υποστήριξε κατά την κατάθεσή του στην Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία ο τέως υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Ο κ. Σαρρής, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη, από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 2 Απριλίου, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με τη συνέχιση των περιοριστικών μέτρων στο τραπεζικό σύστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι στην ψυχολογία των πολιτών επενεργεί αρνητικά όταν γνωρίζει πως ένα τραπεζικό σύστημα εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός επεσήμανε ότι ο πιο ισχυρός εκ των πιστωτών της Κύπρου είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ισχυρός του Eurogroup είναι η Γερμανία.

«Και τα δύο αυτά μέρη τάχθηκαν ανεπιφύλακτα υπέρ του "κουρέματος" καταθέσεων, και εφόσον οι ισχυροί το ήθελαν, η Κύπρος δυστυχώς έμεινε μόνη, με μόνο συμπαραστάτη το Λουξεμβούργο» πρόσθεσε.

Επίσης, αναφερόμενος σε στιχομυθία που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γνωστοποίησε ότι του υπέδειξε να μην αφήσει χρέος 17 δισ. ευρώ στις επόμενες γενιές, αλλά να αποταθεί στους μη Κυπρίους και στους πλούσιους.

Η κατάθεση του Μ. Σαρρή στην Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία θα συνεχιστεί μεθαύριο.