ΚΥΠΡΟΣ

Μία «ανάσα» από τη στάση πληρωμών έφτασε το 2011 η Κύπρος

Μία «ανάσα» από τη στάση πληρωμών έφτασε το 2011 η Κύπρος

Πολύ κοντά σε στάση πληρωμών βρέθηκε η Κύπρος τον Μάιο του 2011, έξι μήνες πριν από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με την κατάθεση στελέχους του Υπουργείου Οικονομικών στην Ερευνητική Επιτροπή.


Ειδικότερα, ο υπεύθυνος του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στο υπουργείο Οικονομικών, Φαίδων Καλοζώης, ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του ότι λόγω της τραγικότητας της κατάστασης είχε προειδοποιήσει με εσωτερικά σημειώματα για τους κινδύνους.

Ο κ. Καλοζώης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε υπόμνημά του προς τον τότε υπουργό Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη, στο οποίο γινόταν εισήγηση για προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, καθώς η Κύπρος δεν είχε άλλη επιλογή.

Τόνισε, δε, ότι στο εξωτερικό υπήρχε η εικόνα πως η Κύπρος οδηγούνταν σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, προσθέτοντας ότι το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με επιστολή του τον Αύγουστο του 2011, ζητούσε επειγόντως να ενημερωθεί το υπουργικό συμβούλιο για την τραγικότητα της κατάστασης.

Αντ' αυτού, τόνισε, έγινε ανασχηματισμός και το υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε ο κ. Κίκης Καζαμίας.

Ο κ. Καλοζώης έκανε λόγο για υπεραισιόδοξες προβλέψεις εκ μέρους του κ. Σταυράκη και επεσήμανε ότι το δημόσιο χρέος από 49% το 2008 εκτοξεύθηκε σε τέσσερα χρόνια στο 86%.