ΚΥΠΡΟΣ

Συνάντηση Υπ. Συγκοινωνιών με ΕΒΕ για αύξηση τουρισμού στην Κύπρο

Συνάντηση Υπ. Συγκοινωνιών με ΕΒΕ για αύξηση τουρισμού στην Κύπρο

Η απελευθέρωση των πτήσεων για προσέλκυση τουριστών από υφιστάμενους και νέους προορισμούς ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, η δημιουργία υποδομών και η παροχή κινήτρων για ανάπτυξη της κρουαζιέρας στα κυπριακά λιμάνια, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε την Τρίτη με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Τάσο Μητσόπουλο, αντιπροσωπεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου.

Σε γραπτή ανακοίνωση του ΕΒΕ Αμμοχώστου αναφέρεται ότι η αντιπροσωπεία συζήτησε με τον κ. Μητσόπουλο «διάφορα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου του, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας και ανταγωνιστικότητας των Κυπριακών λιμανιών, ο εξορθολογισμός της ταρίφας δικαιωμάτων της Αρχής και η απλοποίηση των διαδικασιών, η ανάπτυξη του οδικού δικτύου της Ελεύθερης Αμμοχώστου, η ατμοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου - Ελλάδος με πλοία τακτικής γραμμής και θέματα ενέργειας».

Εκ μέρους του ΕΒΕΑ «κατατέθηκε αναλυτικό υπόμνημα με συγκεκριμένες εισηγήσεις με στόχο την ανάπτυξη των ζωτικών τομέων του τουρισμού, της ναυτιλίας, των διεθνών μεταφορών, της ενέργειας και έργα υποδομής στην Ελεύθερη Αμμόχωστο».

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών «ενημέρωσε το ΕΒΕΑ για τις ενέργειες που γίνονται για τη δρομολόγηση πτήσεων και την προσέλκυση τουριστών από υφιστάμενους και νέους προορισμούς, όπως τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Ισραήλ, το Κατάρ και άλλες χώρες και εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι παρά τις δυσκολίες, οι εξελίξεις θα είναι θετικές για την τουριστική βιομηχανία».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και της κρουαζιέρας, ο Υπουργός ανέφερε ότι γίνονται υποδομές και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα που θα αναλάβει την προβολή και προώθηση του τομέα της κρουαζιέρας στα Κυπριακά λιμάνια».

Αναφορικά με το οδικό δίκτυο της Ελεύθερης Αμμοχώστου «ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι στα πλαίσια του προϋπολογισμού του 2014 θα προωθηθούν τα έργα εκείνα που είναι ώριμα και θα βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη. Η οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα βοηθήσει ώστε να γίνουν τέτοια έργα, έχοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες του κράτους».

Ο εκπρόσωπος των Δημόσιων Εργων, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΒΕ Αμμοχώστου «ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την οδό Σταδίου και τη Λεωφόρο Περνέρα στο Παραλίμνι, το δρόμο Δερύνειας - Σωτήρας και τη Λεωφόρο Καρύων στο Αυγόρου, ενώ γίνονται μελέτες και για άλλα έργα. Θα γίνουν επίσης ποδηλατόδρομοι που θα συνδέουν τις τουριστικές περιοχές με την ενδοχώρα».

Ο Διευθυντής της Αρχής Λιμένων «αναφέρθηκε στα έργα υποδομής που θα γίνουν στα λιμάνια - επέκταση κρηπιδωμάτων, αγορά γερανογεφυρών, μηχανογράφηση των υπηρεσιών και άλλα - με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας τους».

Εκ μέρους του Επιμελητηρίου «έγιναν εισηγήσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών, τη βελτίωση της λειτουργικότητας, την αναθεώρηση και εξορθολογισμό των λιμενικών δικαιωμάτων και τη μείωση των κόστων προς όφελος του εισαγωγικού-εξαγωγικού και διαμετακομιστικού εμπορίου της Κύπρου. Εγινε επίσης εισήγηση για δημιουργία χώρων και υποδομών εξυπηρέτησης των εταιρειών που ασχολούνται με την ενέργεια».

Ο Υπουργός, καταλήγει η ανακοίνωση «ευχαρίστησε το ΕΒΕ Αμμοχώστου για τις εισηγήσεις του και ανέφερε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο για την επίλυση των προβλημάτων και την οικονομική ανάπτυξη».

πηγη icyprus