ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Αυθαίρετα τα συμπεράσματα της τρόικας για ξέπλυμα

Κύπρος: Αυθαίρετα τα συμπεράσματα της τρόικας για ξέπλυμα

Για αυθαίρετα συμπεράσματα στην έκθεση της για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κατηγόρησαν την τρόικα η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωση της, η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι η έκθεση της τρόικας δεν παρέχει σύνοψη των κύριων πορισμάτων της «Deloitte» και της «Moneyval», αλλά περιγραφή των υποτιθέμενων αδυναμιών του συστήματος, αντλώντας συμπεράσματα που δεν υπάρχουν στις εκθέσεις των δύο οίκων.

Η έλλειψη διαβούλευσης με τους συντάκτες των εκθέσεων, υπογραμμίζεται, και η αποτυχία να αναφερθεί οποιαδήποτε από τις θετικές πτυχές, έχει οδηγήσει σε λανθασμένα και διαστρεβλωμένα συμπεράσματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ιδιαίτερα στο διεθνή Τύπο. Η Κεντρική Τράπεζα αναφέρεται στα θετικά ευρήματα της «Deloitte» και της «Moneyval», επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά ή ένδειξη για συστημικές ελλείψεις. Εντοπίστηκαν, τονίζει, ορισμένες αδυναμίες στις εκθέσεις, αλλά η γενική εικόνα που απεικονίζεται δεν είναι αρνητική.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το υπουργείο Οικονομικών αναδεικνύει τα θετικά συμπεράσματα των δύο εκθέσεων της «Deloitte» και της «Moneyval» και επαναλαμβάνει τη δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης για βελτιώσεις του πλαισίου καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος. Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, το αποτέλεσμα των αξιολογήσεων από τα δύο θεσμικά όργανα υποδεικνύει ένα σταθερό επίπεδο συμμόρφωσης σε ολόκληρο τον τομέα.

Αναγνωρίζει, παράλληλα, ότι οι εκθέσεις καταδεικνύουν κάποιες αδυναμίες που χρειάζονται βελτίωση και υπογραμμίζει ότι οι κυπριακές αρχές σε συνεργασία με την τρόικα έχουν δεσμευθεί για την πλήρη αντιμετώπισή τους.