ΚΥΠΡΟΣ

Επιστολή Λιλλήκα προς Αναστασιάδη

Επιστολή Λιλλήκα προς Αναστασιάδη

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 17 Μαΐου 2013, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, εισηγείται την απόρριψη του εγγράφου συγκλίσεων των Η.Ε. για το Κυπριακό, καθώς και την υποβολή αιτήματος για απομάκρυνση του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ., Αλεξάντερ Ντάουνερ, και την αντικατάστασή του με άλλον εκπρόσωπο, ο οποίος να πληροί τα κριτήρια της αντικειμενικότητας και ουδετερότητας.

Εκφράζει, παράλληλα, την άποψη ότι προκειμένου η πλευρά μας να μην εγκλωβιστεί σε μια διαδικασία, η οποία θα θεωρηθεί ως συνέχεια των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν, θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια ότι δεν τον δεσμεύει η αποδοχή του εγγράφου, ούτε ως προς τη διαδικασία ούτε ως προς τις συγκλίσεις που περιλαμβάνει.

Αναφορικά με την επανέναρξη της διαδικασίας στο Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας προτείνει τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης, μέσα από ενδελεχή διαβούλευση στο Εθνικό Συμβούλιο, με τη συνδρομή ειδικών εμπειρογνωμόνων και τη συνεργασία της ελληνικής Κυβέρνησης.

Εισηγείται, παράλληλα, τη διασφάλιση της ενεργού εμπλοκής και συμμετοχής και των 5 Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στις όποιες πρωτοβουλίες και διαδικασίες λύσης του Κυπριακού, καθώς και τη βελτίωση των σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσία, το ταχύτερο δυνατό.