ΚΥΠΡΟΣ

Αφαίρεση Κυπριακής υπηκοότητας από εξάδελφο του Ασαντ

Αφαίρεση Κυπριακής υπηκοότητας από εξάδελφο του Ασαντ

Μια κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε σήμερα δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος σύμφωνα με το οποίο ότι το υπουργικό Συμβούλιο με απόφαση του την περασμένη βδομάδα εξέδωσε διάταγμα ανάκλησης της Κυπριακής υπηκοότητας η οποία είχε χορηγηθεί τον Σύρο μεγιστάνα Ράμι Μαχλούφ και τα μέλη της οικογένειας του.

Ο Μαχλούφ είχε πάρει την κυπριακή υπηκοότητα το 2011. Είναι εξάδελφος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και θεωρείται χρηματοδότης του. Διέθετε καταθέσεις 17,3 εκατ. ευρώ σε κυπριακές τράπεζες, οι οποίες δεσμεύτηκαν, γιατί το όνομα του περιλαμβανόταν σε κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσώπων, που αναφέρονταν ως χρηματοδότες του καθεστώτος Άσαντ και σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις. Σε βάρος του ίσχυαν επίσης κυρώσεις που είχαν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες για διαφθορά το 2008.

Η κυβέρνηση του τέως προέδρου Δημήτρη Χριστόφια είχε διορίσει επιτροπή για να εξετάσει την υπόθεση. Με βάση το πόρισμα της επιτροπής , που διαβιβάστηκε στον νυν υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, έγινε σχετική εισήγηση στο υπουργικό Συμβούλιο και λήφθηκε η απόφαση για στέρηση της Κυπριακής υπηκοότητας του εξαδέλφου του Άσαντ και της οικογένειας του.

πηγη ΑΜΝΑ