ΚΥΠΡΟΣ

ΑΚΕΛ: Αποκάλυψη προσχεδίου ιδιωτικοποιήσεων

ΑΚΕΛ: Αποκάλυψη προσχεδίου ιδιωτικοποιήσεων

Ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου δημοσιοποίησε σε δημοσιογραφική διάσκεψη προσχέδιο της πρότασης του Υπουργού Οικονομικών προς το Υπουργικό Συμβούλιο για πρόσληψη Εξωτερικού Συμβούλου για τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών, απευθύνοντας έκκληση στην Κυβέρνηση να υιοθετήσει τη θέση των ΔΣ των οργανισμών για αποπληρωμή από τους οργανισμούς αυτούς το μέρος του χρέους προς την Τρόικα.

Υπενθυμίζοντας την προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη να μην προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών, την οποία έθεσε γραπτώς σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους των Ημικρατικών Οργανισμών, παρατήρησε ότι προτού στεγνώσει το μελάνι της επιστολής – δέσμευσης, ήλθε η συμφωνία Αναστασιάδη – Eurogroup δια της οποίας αναίρεσε όλες σχεδόν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στον κυπριακό λαό.

Προσθέτοντας ότι παρά τις εκκλήσεις των Προέδρων των Δ.Σ. των μεγάλων και κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών και παρά την πρόταση τους ν’ αναλάβουν οι ίδιοι οι Ημικρατικοί την αποπληρωμή μέρους του χρέους προς την Τρόικα, που σημαίνει ποσό αντίστοιχο προς τα έσοδα από πιθανή πώληση των Ημικρατικών, η Κυβέρνηση προχωρεί με ταχύτητα στο ξεπούλημά τους, είπε ότι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων έναντι της Τρόικας για ξεπούλημα των Ημικρατικών σε ιδιώτες εντάσσεται και η πρόταση του Υπουργού Οικονομικών προς το Υπουργικό Συμβούλιο για πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου για τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως είπε ο κ. Ευαγόρου, η πρόταση αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση είναι πολιτικά προσηλωμένη στη φιλοσοφία των ιδιωτικοποιήσεων και αρνείται πεισματικά να μελετήσει άλλες προτάσεις και εναλλακτικές επιλογές με στόχο τη διάσωση του εθνικού πλούτου.

Ο κ. Ευαγόρου κάλεσε την Κυβέρνηση να κάμει δεύτερες σκέψεις και να μελετήσει τις προτάσεις των Προέδρων των Ημικρατικών Οργανισμών οι οποίες μπορούν ν’ αποτελέσουν μια διέξοδο με στόχο την αποφυγή των ιδιωτικοποιήσεων.

Ανέφερε ακόμα ότι η πορεία προς τις ιδιωτικοποιήσεις επιβεβαιώνει την ορθότητα της θέσης μας ότι η παραμονή στο μνημόνιο επιφυλάσσει πολλά δεινά για τον κυπριακό λαό.

Ερωτηθείς εάν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένους Ημικρατικούς Οργανισμούς, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι «αυτό που έχουμε υπόψη είναι ένα ευρύτερο γενικό πλαίσιο με τις παραμέτρους γύρω από τις οποίες θέλει να κινηθεί η Κυβέρνηση για να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις με ταχύτητα».

Στο έγγραφο που δημοσιοποίησε ο κ. Ευαγόρου, αναφέρεται ότι για την υλοποίηση της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων κρίνεται αναγκαίο όπως προσληφθεί εξωτερικός σύμβουλος, ο οποίος σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ετοιμασία και υλοποίηση πλάνου ιδιωτικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της ετοιμασίας νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου ιδιωτικοποιήσεων.

Στο προσχέδιο το Υπουργείο Οικονομικών ζητά άμεση εξουσιοδότηση από το Υπουργικό για αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών προς υλοποίηση του άρθρου 3.6 του μνημονίου με κόστος που αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 100.000 με 150.000 ευρώ.

Στο έγγραφο αναφέρεται ακόμα ότι το σχέδιο ιδιωτικοποίησης θα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ευρώ, μέχρι το τέλος της περιόδου του προγράμματος του μνημονίου (μέχρι και το 2016) και πρόσθετα 400 εκ. το αργότερο μέχρι το 2018.

ΠΗΓΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ