ΚΥΠΡΟΣ

Ο Λιλλήκας πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών

Ο Λιλλήκας πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών

Ο Γιώργος Λιλλήκας εξελέγη την Κυριακή Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Μιλώντας από το βήμα της Α’ Συντακτικής και της Α’ Εκλογικής Συνέλευσης της Συμμαχίας των Πολιτών, έκανε λόγο για τεράστιες ευθύνες του Προέδρου Αναστασιάδη, λέγοντας ότι «η εκ των υστέρων συνειδητοποίηση από τον Πρόεδρο του τραγικού λάθους του, να δεχθεί το κούρεμα των καταθέσεων και τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, δεν μειώνει τις τεράστιες ευθύνες του».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας κάλεσε την κυβέρνηση «να ασκήσει βέτο στο προγραμματιζόμενο, για τις 26 Ιουνίου, άνοιγμα του προενταξιακού κεφαλαίου Περιφερειακής Συνεργασίας» της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι «την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρενοχλεί τις έρευνές μας στην κυπριακή ΑΟΖ, συναίνεση της Κυβέρνησης στην ομαλοποίηση της τουρκικής ενταξιακής πορείας, θα αποτελεί επιβράβευση της τουρκικής επιθετικότητας».

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι «τυχόν διαπραγμάτευση επί του εγγράφου των κωδικοποιήσεων Ντάουνερ δεν θα οδηγήσει απλά σε νεκρανάσταση του Σχεδίου Ανάν, αλλά σε μια χειρότερη εκδοχή του Σχεδίου Ανάν».

Σημείωσε ότι «επιβάλλεται να προηγηθεί η αποκατάσταση των σχέσεων μας με τη φίλη χώρα της Ρωσίας και να διασφαλίσουμε την ενεργό και ισότιμη εμπλοκή και των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού» και τόνισε ότι «θα πρέπει να αντικατασταθεί ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ, με ένα αξιόπιστο και αντικειμενικό μεσολαβητή, ο οποίος θα εγκαταλείψει τις απαράδεχτες υπονομευτικές και μεροληπτικές πρακτικές Ντάουνερ».

Αναφερόμενος στη Συμμαχία, την περιέγραψε ως «ένα ανοιχτό κοινωνικό Κίνημα που βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τους πολίτες, τους οποίους θέλουμε να ακούμε και στους οποίους θέλουμε να λογοδοτούμε, υιοθετώντας τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, το Ανακλητό, τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και δίνοντας βήμα και ψήφο και στα μη μέλη»

ΠΗΓΗ : ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ