ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ψάχνουν για συνεργούς του εμπρηστή εθνοφρουρού

Κύπρος: Ψάχνουν για συνεργούς του εμπρηστή εθνοφρουρού

Ενώ η τεράστια πυρκαγιά στην περιοχή Χοιροκοιτίας τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο, η αστυνομία εντείνει τις έρευνες της για εντοπισμό συνεργών του θεωρούμενου ως εμπρηστή, 19χρονου εθνοφρουρού ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση. Η αστυνομία θεωρεί ότι ο εθνοφρουρός πρέπει να είχε συνεργάτες αφού η φωτιά ξέσπασε σε τέσσερα μέτωπα ταυτόχρονα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μαρτυρία ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό και ότι ο 19χρονος εθνοφρουρός που συνελήφθη χθες θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης.

Ο εθνοφρουρός είναι κάτοικος της περιοχής, στο χωριό Κοφίνου και υπάρχει εις βάρος του μαρτυρία για τον εμπρησμό. Οι εξηγήσεις που έχει δώσει δεν πείθουν τους ανακριτές για την αθωότητά του αφού περιέπεσε σε αρκετές αντιφάσεις. Αντιθέτως η αστυνομία πιστεύει ότι είχε και συνεργούς, αφού η φωτιά ξέσπασε σε τέσσερα μέτωπα ταυτόχρονα, γι' αυτό και συντονίζει τις προσπάθειες της για εντοπισμών των ενόχων.

Τέθηκε υπό έλεγχο

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις δέκα το πρωί της Τετάρτης σε τέσσερα μέτωπα στην περιοχή Σκαρίνου, Αγίου Θεοδώρου, Χοιροκοιτίας, Τόχνης και Μαρωνίου. Ωστόσο εκτός ελέγχου παραμένει ένα μέτωπο στη νότια πλευρά του Αγίου Θεοδώρου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας «ανοικτό υπάρχει μόνο το μέτωπο στη νότια πλευρά του Αγίου Θεοδώρου. Τα υπόλοιπα μέτωπα στην περιοχή έχουν τεθεί υπό έλεγχο ωστόσο στην περιοχή θα παραμείνουν απόψε ισχυρές επίγειες δυνάμεις για τυχόν αναζωπύρωση της φωτιάς».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «με το πρώτο φως αύριο το πρωί τα πτητικά μέσα αναμένεται να ριχθούν στη μάχη με τη φωτιά προκειμένου να τεθεί η κατάσταση υπό πλήρη έλεγχο».

Την περιοχή επισκέφθηκε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου και ενημερώθηκε για την πορεία της φωτιάς και για τις προσπάθειες των επίγειων και πτητικών μέσων να την θέσουν υπό έλεγχο.

Νέα φωτιά στο Πέρα Πεδί

Εν τω μεταξύ υπό έλεγχο τέθηκε και η νέα πυρκαγιά η οποία ξέσπασε γύρω στις 21.15 της Τετάρτης σε δύσβατη περιοχή μεταξύ Πέρα Πεδί – Λόφου.

Με δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Λίζα Κεμιτζή ανέφερε ότι «στη περιοχή έχουν μεταβεί επτά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών και του Ταμείου Θήρας».

Πρόσθεσε ακόμα ότι η φωτιά έχει ξεσπάσει σε τέσσερα μέτωπα, όπως ακριβώς η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στην περιοχή Χοιροκοιτίας, Τόχνης, Ψεματισμένου, Μαρωνίου, Αγίου Θεοδώρου και Σκαρίνου.