ΚΥΠΡΟΣ

ΥΠΕΣ Κύπρου: Στους εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες η προσφυγική ιδιότητα

ΥΠΕΣ Κύπρου: Στους εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες η προσφυγική ιδιότητα

Αποδίδεται σε όλους τους εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες η προσφυγική ιδιότητα, ύστερα από κατ’ αρχήν απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Σε δηλώσεις του, στο Υπουργείο Εσωτερικών, αναφορικά με χθεσινή απόφαση που λήφθηκε στο πλαίσιο συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και αφορά τους εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες, ο κ. Χάσικος είπε ότι «μετά από συνάντηση που είχα με την Κίνηση Προσφύγων και Εκτοπισθέντων Μανάδων, σε σχέση με το διαχρονικό αίτημά τους για αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας στους εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες, εισηγήθηκα στη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και λήφθηκε κατ’ αρχήν απόφαση», σύμφωνα με την οποία αποδίδεται σε όλους τους εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες η προσφυγική ιδιότητα, και διασφαλίζεται η επί ίσοις όροις συμμετοχή τους σε όλα ανεξαίρετα τα κυβερνητικά σχέδια, που απευθύνονται στους πρόσφυγες.

Διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή δεν αλλοιώνει τον προϋπολογισμό του κράτους και δεν συνεπάγεται αύξησή του.

Ο κ. Χάσικος είπε, επίσης, ότι τα κονδύλια που αφορούν τους πρόσφυγες θα μοιράζονται πλέον, εξίσου, σε όλους ανεξαίρετα τους πρόσφυγες.

Σε παρατήρηση γιατί τόσα χρόνια δεν είχε παρθεί μια τέτοια απόφαση, ο κ. Χάσικος είπε ότι υπήρχαν κάποια επιχειρήματα που ήταν πάγια.

ΠΗΓΗ icyprus