ΚΥΠΡΟΣ

ΥΠΕΡΓ: Στόχος να μειωθούν οι επιπτώσεις σε άτομα με αναπηρίες

ΥΠΕΡΓ: Στόχος να μειωθούν οι επιπτώσεις σε άτομα με αναπηρίες

Η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση των στόχων για κοινωνική ενσωμάτωση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες και προσπαθεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων της να περιορίσει τις επιπτώσεις της κρίσης πάνω στα άτομα με αναπηρίες, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε χαιρετισμό της για την Ημερίδα που διοργανώνει το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως με την ΚΥΣΟΑ, με τίτλο «Η μετάβαση από το ιατρικό στο κοινωνικό μοντέλο της αναπηρίας», η κ. Αιμιλιανίδου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι χάριν στις κοινές προσπάθειες και τα στοχευμένα μέτρα όλων, το μέλλον των ατόμων με αναπηρίες στην Κύπρο θα έχει λιγότερες διακρίσεις, κοινωνικό αποκλεισμό και ανισότητα και πολύ μεγαλύτερη απόλαυση και σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.

Αρχικά, η κ. Αιμιλιανίδου συνεχάρη το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων για το σπουδαίο και αξιέπαινο έργο, το οποίο επιτελούν, στηρίζοντας τα άτομα με αναπηρίες και τα δικαιώματα τους.

Η Υπουργός ανέφερε στη συνέχεια πως το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα άτομα με αναπηρία θεωρούνται μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας, έχει ως πρωταρχικό στόχο την επίτευξη της κοινωνικής τους ενσωμάτωσης και της ενεργούς συμμετοχής και δραστηριοποίησης σε όλους τους τομείς της ζωής.

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού της, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως σημαντικότατο βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες στην Κύπρο, αποτελεί η κύρωση και η έναρξη της ισχύος, από το 2011, της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, η οποία αποτελεί ένα πρακτικό εργαλείο, που υποδεικνύει τα μέτρα, προγράμματα και δράσεις που πρέπει να αναπτύξουμε για την προώθηση, προστασία και διασφάλιση πλήρους και ισότιμης απόλαυσης των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα άτομα με αναπηρίες.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η πρώτη Έκθεση της Κύπρου και το πρώτο Σχέδιο Δράσης της Αναπηρίας βρίσκονται σε εξέλιξη και θα υποβληθούν σύντομα στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

ΠΗΓΗ icyprus