ΚΥΠΡΟΣ

Η δεύτερη δόση στην Κύπρο τον Οκτώβρη

Η δεύτερη δόση στην Κύπρο τον Οκτώβρη

«Μετά τη συζήτηση της έκθεσης θα αποφασισθεί και ποιο θα είναι το ύψος της δεύτερης δόσης που η Τρόικα θα δώσει στην Κύπρο στο τέλος Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου. Το ποσόν που θα μας δοθεί είναι άγνωστο αφού θα αποφασισθεί με βάση τις ανάγκες που θα έχουμε τότε», αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Σημερινή»

Όπως είναι γνωστό, η πρώτη δόση που η Κύπρος πήρε έναντι του δανείου των 10 δισεκατομμυρίων, ήταν ύψους 3 δισεκατομμυρίων. Από το ποσόν αυτό αποπληρώθηκαν τετραετή γραμμάτια του Δημοσίου τα οποία είχαν εκδοθεί επί υπουργίας Χαρίλαου Σταυράκη και βρίσκονταν κυρίως στα χέρια ξένων επενδυτών. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και για κάλυψη του ελλείμματος αλλά και για αποπληρωμή γραμματίων, τα οποία οι κάτοχοί τους δεν θα δεχθούν να ανανεώσουν.

Το συνολικό χρέος, το οποίο λήγει εντός της περιόδου του Προγράμματος Στήριξης της Κύπρου, ανέρχεται σε €5,1 δις.

Από αυτά, τα 4,1 θα αναχρηματοδοτηθούν με κεφάλαια από το δάνειο που η Κύπρος θα πάρει από τον Μηχανισμό Στήριξης, ενώ το 1 δις θα ανανεωθεί.

Προσπάθειες καταβάλλονται επίσης και για την επιμήκυνση και συνεπώς ανανέωση του δανείου των €2,5 δις, το οποίο είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση Χριστόφια από τη Ρωσία.