ΚΥΠΡΟΣ

Αισιόδοξος ο Μπαγίς για την επίλυση του Κυπριακού

Αισιόδοξος ο Μπαγίς για την επίλυση του Κυπριακού

Αισιόδοξος στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού δήλωσε ο Εγκεμέν Μπαγίς σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι 24 TV.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Υπουργός για θέματα ΕΕ και αρχιδιαπραγματευτής υποστήριξε ότι η χώρα του έχει πάντοτε εποικοδομητική στάση στο κυπριακό πρόβλημα.

Στη συνέχεια ο κ. Μπαγίς επέκρινε την ΕΕ για το θέμα της Αιγύπτου, λέγοντας ότι δεν μπόρεσε να πάρει μια ξεκάθαρη στάση έναντι της εξουσίας του στρατού. «Η ΕΕ μίλησε για επέμβαση. Από πού κι ως που είναι επέμβαση, είναι ένα ξεκάθαρο πραξικόπημα. Αυτοί που δεν μπορούν να πουν το πραξικόπημα, δυστυχώς δεν μπορούν να πουν και για τις βαρβαρότητες που διαπράττονται εκεί», είπε.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, προσπάθησε πολύ να αποφευχθεί ένα πραξικόπημα στην Αίγυπτο, αλλά οι προσπάθειές της δεν στάθηκαν ικανές. Υποστήριξε δε ότι κάποιες χώρες της ΕΕ ήθελαν να δώσουν λίγο χώρο στους πραξικοπηματίες, αλλά άρχισαν και αυτοί τώρα να βλέπουν ότι αυτό δεν είναι σωστό.

Σχολιάζοντας επικρίσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης για την ενταξιακή πορεία της χώρας, ο κ. Μπαγίς είπε ότι η αντιπολίτευση μπερδεύεται και νομίζει ότι ο ίδιος είναι ο Τούρκος Υπουργός της ΕΕ και όχι ο Υπουργός της Τουρκίας για θέματα ΕΕ. «Νομίζουν ότι είμαι ο αρχιδιαπραγματευτής της ΕΕ, εγώ είμαι ο αρχιδιαπραγματευτής της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα. Αν πρέπει θα κάνει κίνηση καλής θέλησης (jest), εάν πρέπει θα δείξει τα ρέστα της (rest)».

Κάλεσε την ΕΕ να ανοίξει τα κεφάλαια 23 και 24 για την ελευθερία έκφρασης και τα θεμελιώδη δικαιώματα, δηλώνοντας ότι το 90% όσων επικρίνουν την Τουρκία αναφέρονται σε αυτά τα δύο κεφάλαια. «Τότε, ορίστε κάντε το. Να ανοίξουν τα κριτήρια, να τα εφαρμόσουμε και η Τουρκία να προοδεύσει. Η ΕΕ θα πει στην Τουρκία κάνε το καθήκον σου, αλλά δεν θα πει τι είναι το καθήκον. Στην ελευθερία έκφρασης είμαστε πιο πίσω από την Ουγγαρία και τη Μάλτα; Είμαστε πιο πίσω από τα μέλη της Ενωσης, Γερμανία, Γαλλία και Βέλγιο; Γιατί; Η ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρο θέτει βέτο. Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ να μεταπείσουν την ε/κ διοίκηση», ανέφερε ο κ. Μπαγίς εννοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν άλλαξε ο προσανατολισμός της Τουρκίας όσον αφορά τον δρόμο της ΕΕ, συνέχισε ο Τούρκος Υπουργός, λέγοντας ότι η χώρα του ανελίσσεται. «Η Τουρκία δεν είναι πλέον η κρυφή πέρδικα σύμμαχος στην τσάντα κανενός. Η Τουρκία με τη δική της βούληση παίρνει αποφάσεις, οι αποφάσεις που λαμβάνει έχουν επιρροή στην περιοχή και φθάσαμε στο σημείο που δεν μπορούν να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις χωρίς να ερωτηθεί η Τουρκία. Ευτυχώς ο προσανατολισμός της Τουρκίας είναι πάντοτε ο ίδιος. Είναι η πιο δυτική χώρα της Ανατολής και η πιο ανατολική της Δύσης».

ΠΗΓΗ Sigmalive