ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Συνάντηση Τρόικας με Συνεργατισμό και KPMG

Κύπρος: Συνάντηση Τρόικας με Συνεργατισμό και KPMG

Συνάντηση με τους επικεφαλής του Συνεργατισμού έχει από το πρωί η Τρόικα στην Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, για να συζητήσουν τα θέματα αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι κεφαλαιακές ανάγκες του Συνεργατισμού έχουν υπολογιστεί ότι δεν θα ξεπεράσουν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Το ποσό αυτό καλύπτει τις ανάγκες όλων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Το συνολικό ποσό του 1,5 δισ. ευρώ που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση του συνεργατικού τομέα θα καλυφθεί από χρήματα του προγράμματος στήριξης, στο οποίο περιλαμβάνεται ποσό μέχρι 2,5 δισ. ευρώ για κάλυψη των αναγκών του τραπεζικού τομέα (πλην Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής).

Επίσης, τα σχέδια αναδιάρθρωσης των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να είναι έτοιμα να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013.

Εξάλλου, τεχνοκράτες του οίκου KPMG Λονδίνου που έφθασαν για το σκοπό αυτό στην Κύπρο, αναμένεται να έχουν, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, συνάντηση με τεχνοκράτες της Κεντρικής Τράπεζας και της Τρόικας για να συζητήσουν τις διάφορες παραδοχές των σεναρίων που επεξεργάζεται ο ελεγκτικός οίκος για να καταλήξει στην αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου, όπως απαιτείται από το πλαίσιο εξυγίανσης τραπεζών.

Οι τεχνοκράτες της KPMG, που βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση με την Τρόικα, έχουν λάβει από το πρωί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σειρά γραπτών ερωτημάτων από την Τρόικα και ετοιμάζουν τις απαντήσεις τους.

Κατά τη συνάντηση, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Τράπεζα, αναμένεται να συζητηθούν τα διάφορα σενάρια που επεξεργάζεται η KPMG σε σχέση με την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου και τα οποία, πέρα των δανείων, αφορούν ομόλογα του δημοσίου, επενδύσεις και άλλα.

Το ερχόμενο Σάββατο, Τρόικα, Κεντρική Τράπεζα και Υπουργείο Οικονομικών θα έχουν ενώπιον τους, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, την ενδιάμεση έκθεση αποτίμησης της KPMG για να τη μελετήσουν. Στη συνάντηση, που θα γίνει στην Κεντρική Τράπεζα, αναμένεται να συμμετέχει και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Η KPMG θα παραδώσει την τελική έκθεση αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Ιουλίου, έτσι ώστε να αρχίσει η διαδικασία υπολογισμού του υπόλοιπου ποσοστού των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας που θα μετατραπεί σε μετοχές τάξης Α, πέρα του 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων που έχει ήδη μετατραπεί σε μετοχές.

ΠΗΓΗ icyprus