ΚΥΠΡΟΣ

Υπόθεση Μαρί: Αγόρευση για μετριασμό ποινής στον Ανδρέα Λοϊζίδη

Υπόθεση Μαρί: Αγόρευση για μετριασμό ποινής στον Ανδρέα Λοϊζίδη

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου, που θα συνεδριάσει σήμερα το πρωί στη Λάρνακα, ο Θανάσης Κορφιώτης, συνήγορος υπεράσπισης του Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, θα αγορεύσει για μετριασμό της ποινής του πελάτη του.

Στην προηγούμενη δικάσιμο στις 24 Ιουλίου είχε αγορεύσει ο Ευστάθιος Ευσταθίου, συνήγορος υπεράσπισης των πρώην ΥΠΑΜ Κώστα Παπακώστα, Διευθυντή και Υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπου Χαραλάμπους.

Στην αγόρευση του ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε στο βίο και την πολιτεία των πελατών του αλλά και στη μη ποινική δίωξη του τότε Αρχηγού του ΓΕΕΦ ,. Μπισμπίκα, του Ταξίαρχου Σοφιανίδη και άλλων που «θα έπρεπε να εμφανιστούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στην καταστροφή του μοναδικού Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού της Κύπρου αλλά και στην αποποίηση από το επίσημο κράτος των ευθυνών που υπείχε από την όλη εκφόρτωση και παραμονή στην Κύπρο για 2 ½ χρόνια του επικίνδυνου φορτίου».

Στην αγόρευση του ο συνήγορος υπεράσπισης των τριών κατηγορουμένων διερωτήθηκε «εάν είναι επιτρεπτή η επιλογή κατηγορουμένων σε μία σοβαρή υπόθεση, εάν αναζητούνται κατηγορούμενοι ως εξιλαστήρια θύματα για να αποφύγουν τις ευθύνες τους όλοι οι πραγματικοί ένοχοι απλώς και μόνο για να λεχθεί ότι έγινε ποινική δίωξη και ευρέθησαν ένοχοι»; Ανέφερε ακόμα πως «ένα άλλο ερώτημα που εγείρεται για την υπόθεση είναι μήπως γίνεται απόπειρα να ποδηγετήσει η δικαστική εξουσία με προσχηματικούς τρόπους».

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε και στις εφέσεις που καταχώρησε η Γενική Εισαγγελία στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον πρωτόδικων αποφάσεων του Κακουργιοδικείου σχετικά με την τραγωδία στο Μαρί.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου ο Κώστας Παπακώστας κρίθηκε ένοχος στις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.

Το Κακουργιοδικείο βρήκε επίσης ένοχους στην κατηγορία της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Νικολάου και τους τελούντες σε διαθεσιμότητα Αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπο Χαραλάμπους και Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη.

ΠΗΓΗ ikypros