ΚΥΠΡΟΣ

Δημητριάδης: Προειδοποιήσαμε έγκαιρα για τις συνέπειες

Δημητριάδης: Προειδοποιήσαμε έγκαιρα για τις συνέπειες

Η Κεντρική Τράπεζα είχε προειδοποιήσει την πολιτική ηγεσία για τις συνέπειες για κάθε μέρα που περνούσε χωρίς την υπογραφή Μνημονίου, είπε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης.

Πρόσθεσε ότι προειδοποιούσε και γραπτώς και προφορικώς, ενώ κατέθεσε και τα σχετικά έγγραφα.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι ετίθετο σε κίνδυνο η διατήρηση στη ζωή των δύο μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας και η αδιάλειπτη παροχή βασικών τραπεζικών υπηρεσιών, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Εξήγησε ότι υπό την πίεση αυτή, η Κεντρική Τράπεζα εργάστηκε αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητές της, προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας για να υπάρξει πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης.

Μερικές μέρες μετά το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου 2013, συνέχισε ο κ. Δημητριάδης, η δυνατότητα της Λαϊκής για άντληση επείγουσας ρευστότητας, είχε φτάσει σε οριακά επίπεδα. Η Κεντρική Τράπεζα, πρόσθεσε, ενήργησε με αποκλειστικό γνώμονα το καθήκον διατήρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ενώ περιήλθε σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας, εν μέσω της πολιτικής αντιπαράθεσης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που συνοδεύει τα προγράμματα διάσωσης.

Ο Πανίκος Δημητριάδης, ανέφερε επίσης ότι χωρίς την παροχή έκτακτης ρευστότητας στη Λαϊκή, θα κινδύνευαν ασφαλισμένες καταθέσεις 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τόνισε ότι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των ασφαλισμένων καταθέσεων, ίσως λιγότερο από το 2%, θα μπορούσε να καταβληθεί από τα τότε διαθέσιμα του Ταμείου Προστασίας Καταθέσεων.

πηγη ikypros