ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος:Η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη κυπριακή οικονομία

Κύπρος:Η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη κυπριακή οικονομία

Η Μόσχα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, τόνισε ο νέος πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάντσκι, επισημαίνοντας ότι «ένα από τα μεγάλα διεθνή χρηματο-οικονομικά κέντρα δέχθηκε άκρως οδυνηρό πλήγμα».

Μιλώντας στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του στον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, ο κ. Οσάντσκι ανέφερε ότι είναι σημαντικό να μην χαθεί το κεφάλαιο της ρωσοκυπριακής συνεργασίας.

Εκτίμησε δε, ότι οι προοπτικές που διανοίγονται στον τομέα της εξόρυξης και εκμετάλλευσης των κυπριακών υδρογονανθράκων, θα δώσουν συμπληρωματική ώθηση στη συνεργασία των δύο χωρών. Επίσης, ο Ρώσος πρεσβευτής εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του στην αναζήτηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας ότι δεν αποδυναμώνονται οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τη Μόσχα για διευθέτηση του προβλήματος.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «η φιλία των δύο χωρών αντικατοπτρίζεται στο πλαίσιο της ΕΕ, με τη σταθερή φωνή της Κύπρου για υποστήριξη της ενεργού προώθησης των στρατηγικών σχέσεων ΕΕ- Ρωσίας, σε μια αμοιβαία επωφελή βάση». Σχετικά με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ότι πρέπει να είναι σωστά και πλήρως προετοιμασμένες. Ο Κύπριος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι τους πρώτους μήνες του 2014 θα επισκεφθεί τη Μόσχα, μετά από πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν.