ΚΥΠΡΟΣ

Τρ. Κύπρου: Το απόγευμα η κρίσιμη γεν. συνέλευση

Τρ. Κύπρου: Το απόγευμα η κρίσιμη γεν. συνέλευση

Συνέρχεται, το απόγευμα, η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, στη διάρκεια της οποίας θα εκλεγούν τα νέα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Οι υποψήφιοι είναι 49, από τους οποίους οι 12 προέρχονται από το υφιστάμενο μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο. Οι μέτοχοι θα μπορούν να ψηφίσουν όλους τους υποψηφίους, είτε με θετική είτε με αρνητική ψήφο.

Η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου θα συγκροτηθούν σε σώμα.

Η εκλογή των διοικητικών συμβούλων τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Κεντρικής Τράπεζας ως προς την ικανοποίηση των κριτηρίων καταλληλότητας που προνοούνται στις σχετικές Οδηγίες, αναφορικά με τη σύνθεση Διοικητικών Συμβουλίων.

Η σημερινή μέρα αποτελεί σταθμό για την Τράπεζα Κύπρου καθώς, είναι η πρώτη γενική συνέλευση μετά την απορρόφηση της παλιάς Λαϊκής Τράπεζας. Η Λαϊκή θα έχει ρόλο στις διεργασίες της συνέλευσης καθώς ο εκπρόσωπος των πιστωτών της, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, θα έχει πληρεξούσιο που αντιστοιχεί με το 18,1% των μετοχών. Το μεσημέρι θα συνέλθει η Αρχή Εξυγίανσης, προκειμένου να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα τοποθετηθεί ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Πατσαλίδης στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου.

Η Αρχή θα κληθεί ουσιαστικά να αποφασίσει τους υποψηφίους που θα στηρίξει ο κύριος Πατσαλίδης και οι οποίοι θα εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πιστωτών της παλιάς Λαϊκής που κατέχουν το 18% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου.

Στην Αρχή Εξυγίανσης συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Οι πλείστοι από όσους θα παρευρεθούν στη συνέλευση έγιναν μέτοχοι, μετά την αναγκαστική μετατροπή των καταθέσεων τους σε κεφάλαιο. Συνολικά, υπάρχουν 21 χιλ. νέοι μέτοχοι που προέκυψαν με το «κούρεμα» του περασμένου Μαρτίου.

Προβάδισμα για εκλογή στο συμβούλιο έχουν πάντως και οι ρώσοι υποψήφιοι, που στηρίζονται από μεγάλα δικηγορικά γραφεία. Τα γραφεία φαίνεται να συγκλίνουν στην ψήφιση των υποψηφίων που έχουν προτείνει αλλά και πάλι, είναι άγνωστο πόσοι θα καταλήξουν τελικά στο διοικητικό συμβούλιο.

Ρόλο στη συνέλευση θα έχουν και τα ταμεία προνοίας που έχουν ουσιαστικό ποσοστό και που έχουν προσεγγιστεί από διάφορους για στήριξη των υποψηφίων τους. Το μεγαλύτερο ταμείο, άλλωστε, αυτό της Τράπεζας Κύπρου κατέχει 4,5% των μετοχών και μαζί με το ταμείο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών ελέγχουν το 7% των ψήφων.

'Άγνωστος παραμένει ο ρόλος που θα έχουν οι υπόλοιποι, μη οργανωμένοι μέτοχοι της Τράπεζας. Εκατοντάδες μέτοχοι έχουν αποφασίσει ότι θα παραστούν στη συνέλευση αυτοπροσώπως και δεν έχουν καταθέσει πληρεξούσια για το ποσοστό τους.

Στη συνέλευση αναμένεται να παραστεί και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος έκανε έκκληση όλοι να σεβαστούν την εκλογή του νέου ΔΣ της τράπεζας και το βοηθήσουν να πετύχει στο δύσκολο έργο του.