ΚΥΠΡΟΣ

Σε αναμονή για Τράπεζα Κύπρου η Κεντρική Τράπεζα

Σε αναμονή για Τράπεζα Κύπρου η Κεντρική Τράπεζα

Στοιχεία από την Τράπεζα Κύπρου για να ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις των νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Τράπεζας, αναμένει η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ), σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Ταυτόχρονα, εντός της ημέρας, η ΚΤ θα αποστείλει στην Τρόικα τα ονόματα των νέων μελών του ΔΣ της Τράπεζας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΚΤ θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει σήμερα το πρωί την αξιολόγηση των νέων μελών του ΔΣ αν και εφόσον αποσταλούν από την Τράπεζα Κύπρου κάποια στοιχεία που υπολείπονται σε σχέση με τα νέα μέλη και τα οποία έχει ζητήσει η ΚΤ.

Η αξιολόγηση των νέων μελών του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου θα γίνει από την ΚΤ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΤΑ).

Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΤΑ καθορίζουν τα κριτήρια και τις διαδικασίες που πρέπει να εφαρμόζουν τα πιστωτικά ιδρύματα και οι αρμόδιες αρχές όταν αξιολογούν την καταλληλότητα των υποψήφιων και των διορισμένων μελών του διοικητικού οργάνου ενός πιστωτικού ιδρύματος κατά την άσκηση τόσο της εκτελεστικής όσο και της εποπτικής του αρμοδιότητας.

Η ΚΤ καλείται να αξιολογήσει τα νέα μέλη του ΔΣ με βάση τα κριτήρια υπόληψης, εμπειρίας και διακυβέρνησης τα οποία καθορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΤΑ.

Σύμφωνα με τα κριτήρια της ΕΤΑ, εάν ένα μέλος του διοικητικού οργάνου δεν θεωρηθεί κατάλληλο, η αρμόδια αρχή πρέπει να απαιτήσει από το πιστωτικό ίδρυμα είτε να μην διορίσει το μέλος είτε, εάν έχει ήδη διορισθεί, να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα για την αντικατάστασή του.

Εξάλλου, σε μια άλλη εξέλιξη, συνεδριάζει από το πρωί το νέο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο έχει ενώπιον του αρκετά καυτά θέματα να αντιμετωπίσει για το μέλλον της Τράπεζας.

Από τις πρώτες αποφάσεις που θα πρέπει να λάβουν τα νέα μέλη του ΔΣ θα είναι ο διορισμός Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας και η συμμετοχή μελών του ΔΣ στις διάφορες Επιτροπές του Διοικητικού Συμβουλίου ή στα Διοικητικά Συμβούλια θυγατρικών εταιρΕιών του Συγκροτήματος στην Κύπρο ή το εξωτερικό.

Στην πρώτη του συνεδρία που έγινε αργά χθες βράδυ στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας στην Αγία Παρασκευή, το ΔΣ εξέλεξε Πρόεδρο του Συγκροτήματος τον αναπληρωτή καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Κρίστη Χασάπη και αντιπρόεδρο το Ρώσο Vladimir Strzhalkovskiy.

ΠΗΓΗ ikypros