ΚΥΠΡΟΣ

Eνισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο η Βρετανία

Eνισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο η Βρετανία

Ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο η Μ. Βρετανία.

Το Υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο επιβεβαίωσε πως το Τύπου 45 αντιτορπιλικό HMS Dragon που ολοκλήρωνε την αποστολή του στον Περσικό Κόλπο έλαβε πριν από λίγες ημέρες εντολή να αναπτυχθεί στην περιοχή της Κύπρου. Αποστολή του είναι η ενίσχυση της αεράμυνας και της αεροπορικής επιτήρησης για λογαριασμό όλων των διεθνών πλοίων που έχουν σταλεί στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η προστασία των βρετανικών συμφερόντων.

«Το HMS Dragon θα επέστρεφε αργότερα μέσα στο μήνα στη Βρετανία μετά από αποστολή ρουτίνας στον Κόλπο. Κρίθηκε ωστόσο σκόπιμο να σταλεί στην ανατολική Μεσόγειο και να ενισχύσει τις αμυντικές μας ικανότητες στην περιοχή», δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας.«Πρόκειται για μέτρο που διασφαλίζει περαιτέρω τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου στην περιοχή. Η διάρκεια της παρουσίας του εκεί θα κριθεί από την αξιολόγηση των περιστάσεων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι βάση του πλοίου θα είναι το Ακρωτήρι, όπου αναμένεται να καταπλεύσει εντός της ημέρας. Εξάλλου, η ίδια πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι στο τέλος της περασμένης εβδομάδας τρεις ειδικοί στην αντιμετώπιση χημικών, βιολογικών, ραδιενεργών και πυρηνικών απειλών εστάλησαν επίσης στη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου. Η αποστολή τους στην Κύπρο είναι η «αποτίμηση ρίσκου» από ενδεχόμενη χημική επίθεση από συριακό πύραυλο Scud που θα μπορούσε να επηρεάσει την Κύπρο. «Πρόκειται για μια μικρή ομάδα ειδικών που δε θα κάνουν κάτι άλλο πέρα από το να εξετάσουν το σχέδιο δράσης σε περίπτωση ανάγκης. Είναι ξεκάθαρα μια κίνηση στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνουμε όσο διατηρείται η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τη Συρία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας. Στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται επίσης το αεροπλανοφόρο HMS Illustrious για την περίπτωση που χρειαστεί μαζική απομάκρυνση Βρετανών υπηκόων από τη Μέση Ανατολή.