ΚΥΠΡΟΣ

ΚΤ Κύπρου: «Συμβολικές κυρώσεις σε τράπεζες για τα αξιόγραφα»

ΚΤ Κύπρου: «Συμβολικές κυρώσεις σε τράπεζες για τα αξιόγραφα»

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, ο διοικητής Πανίκος Δημητριάδης είπε ότι η έκθεση της Κεντρικής για το θέμα των αξιογράφων έχει ολοκληρωθεί και η έκθεση κάνει λόγο για παρατυπίες που έγιναν στη διάθεση αξιογράφων 1,4 δις των οποίων η αξία εκμηδενίστηκε τον περασμένο Μάρτιο μετά την απόφαση του Eurogroup.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η διαδικασία έκλεισε, λήφθηκαν αποφάσεις και αυτές στάληκαν στις δύο τράπεζες την περασμένη Παρασκευή, ενώ η έκθεση δόθηκε δια χειρός και στον Πρόεδρο της Βουλής. Ο Διοικητής της Κεντρικής είπε ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στις δύο τράπεζες και όχι στα πρόσωπα που έλαβαν τις αποφάσεις, αφού δεν έχει τέτοια δυνατότητα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου εξήγησε ότι ο νόμος παρέχει την δυνατότητα στην Επιτροπή για την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που έλαβαν αποφάσεις. Ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθούν οι έρευνες της αστυνομίας για την οικονομία.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της επ Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι την έκθεση δεν την έχει ακόμη ο ίδιος, όμως θα εξεταστεί κατά πόσο τυχόν δημοσιοποίηση της θα δημιουργήσει προβλήματα σε δικαστικές διαδικασίες.