ΚΥΠΡΟΣ

Σήμερα η απόφαση για ανανέωση διαταγμάτων κράτησης Σουρουλλά-Βασιλείου

Σήμερα η απόφαση για ανανέωση διαταγμάτων κράτησης Σουρουλλά-Βασιλείου

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση του για ανανέωση των διαταγμάτων κράτησης των Γρηγόρη Σουρουλλά υπαλλήλου του Κτηματολογίου, Γιάννη Σουρουλλά υπαλλήλου της CYTA και Ορέστη Βασιλείου ΓΓ της ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ – ΣΕΚ, για την υπόθεση της αγοράς από το Ταμείο Συντάξεων της CYTA Τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά.

Οι τρεις είναι ύποπτοι μεταξύ άλλων για συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνομωσία προς καταδολίευση, απάτη, απόσπαση από δημόσιο λειτουργό, δωροληψία για επίδειξη από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αδικήματα διαφθοράς , κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, αποδοχή αμοιβής με τρόπο που υποδηλώνει δεκασμό, παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία, αθέμιτη κτήση περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του Δημοσίου και άλλα, αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου του 2009 μέχρι τις 24/9/2013 σε Λευκωσία και Λάρνακα.

Η χθεσινή διαδικασία ήταν πολύωρη και σ’ αυτήν ο ανακριτής της υπόθεσης Ελευθέριος Κυριάκου ανέφερε ότι από την προηγούμενη δικάσιμο λήφθηκαν 44 καταθέσεις από Λευκωσία και Λάρνακα και έγιναν έξι έρευνες προς εντοπισμό τεκμηρίων και συγκεκριμένων εγγράφων που σχετίζονται με την υπόθεση, ενώ παραλήφθηκαν διάφορα έγγραφα και τεκμήρια όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές που στάλθηκαν για επιστημονικές εξετάσεις στα εργαστήρια της Αστυνομίας.

Επίσης στις 26/9/13 «στα πλαίσια έρευνας που έγινε από την Αστυνομία στο σπίτι του Γρηγόρη Σουρουλλά εντοπίστηκε μεταξύ άλλων μέσα σε χαρτοφύλακα μια απόδειξη παραλαβής χρημάτων ημερομηνίας 1/11/2011 που φορά την είσπραξη της επιταγής των 100 χιλιάδων ευρώ που εκδόθηκε από την εταιρεία Wadnic Trading Ltd με δικαιούχο την εταιρεία POLLESON TRADING LTD. Στην απόδειξη αναγράφεται ότι η εταιρεία POLLESON παρέλαβε την επιταγή από την εταιρεία Wadnic έναντι επαγγελματικών υπηρεσιών που πρόσφερε η πρώτη εταιρεία στη δεύτερη».

Ακόμα εξασφαλίστηκε μαρτυρία από υπηρεσιακό παράγοντα της CYTA ότι κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων για τις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία του Ταμείου Συντάξεων με την εταιρεία Wadnic για το έργο AERO στη Δρομολαξιά, ο Στάθης Κιττής είχε πιο έντονο ενδιαφέρον για γρήγορη λήψη αποφάσεων για το έργο. Δεύτερος υπηρεσιακός παράγοντας της CΥΤΑ που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, αναφέρει ότι αποκόμισε την γενική διαπίστωση ότι ο Στάθης Κιττής και κάποια μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής κατά τις συνεδρίες του 2010 που αφορούσαν την επένδυση του Ταμείου στο έργο AERO CENTRE, έκανα προσπάθεια επίσπευσης θετικής απόφασης, παρά τις οποιεσδήποτε θέσεις για να δοθεί περισσότερος χρόνος λόγω του μεγέθους και των γεγονότων του έργου».

Σύμφωνα με τον κ. Κυριάκου έχει επίσης εξασφαλιστεί μαρτυρία από άτομο που γνώριζε, λόγω της θέσης που κατείχε τα όσα συνέβαιναν εντός της CΥΤΑ σε σχέση με τις επενδύσεις του Ταμείου, ότι «ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου δηλαδή ο Στάθης Κιττής προέβαινε σε κατ ιδίαν συναντήσεις με ιδιοκτήτες γης και εκτιμητές περιουσιών και προσπαθούσε να τους πείσει να πουλήσουν την περιουσία τους στο Ταμείο Χορηγιών και Συντάξεων των Υπαλλήλων της CΥΤΑ. Αναφέρει ακόμα ότι το μόνο μέλημα του Στάθη Κιττή ήταν να βρίσκει ακίνητα τα οποία έπαιρνε στο Συμβούλιο και επιτακτικά επέμενε να επενδύσει σε αυτά το Ταμείο εκμεταλλευόμενος τη θέση του».

Ανακρινόμενοι οι τρεις ύποπτοι συνεχίζουν να τηρούν την ίδια στάση μη απαντώντας στις ερωτήσεις που τους υποβάλλονται και δεν δίνουν τη θέση τους, γεγονός που όπως είπε, δυσχεραίνει το έργο της Αστυνομίας.

Μέχρι στιγμής, συνέχισε ο εξεταστής της υπόθεσης, έχουν ληφθεί 194 καταθέσεις, παραλήφθηκαν τεκμήρια που στάλθηκαν για επιστημονικές εξετάσεις, γίνεται ανάλυση των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκόμενων προσώπων και εταιρειών, ενώ έχει ζητηθεί η βοήθεια της ΜΟΚΑΣ σε συνεργασία με την οποία γίνεται οικονομική έρευνα για τα εμπλεκόμενα άτομα.

Αναμένεται η λήψη άλλων 42 καταθέσεων από το φιλικό, οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον των υπόπτων, από άτομα που είχαν εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της CΥΤΑ και της Wadnic, ενώ αναζητείται η διαδρομή των χρημάτων που δόθηκαν σε μετρητά.

Πηγη ikypros