ΚΥΠΡΟΣ

Ερτούγ: Αύριο μπορεί να ολοκληρωθεί στάδιο προετοιμασίας για Κυπριακό

Ερτούγ: Αύριο μπορεί να ολοκληρωθεί στάδιο προετοιμασίας για Κυπριακό

Με τίτλο «Αύριο μπορεί να ολοκληρωθεί το στάδιο της προετοιμασίας» η Κίπρις φιλοξενεί δηλώσεις του συμβούλου του Τ/κ, ηγέτη, Οσμάν Ερτούγ ο οποίος χαρακτήρισε θετικές τις χθεσινές συναντήσεις με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ και τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Ντάουνερ είχε χωριστές συναντήσεις με τους δύο διαπραγματευτές για την κοινή ανακοίνωση που θα εκδοθεί με την επανέναρξη των συνομιλιών και στη συνέχεια βρέθηκαν όλοι μαζί σε δείπνο που παρέθεσε ο διπλωμάτης των ΗΕ. Μετά το δείπνο που διήρκεσε δύο ώρες, ο κ. Ερτούγ μιλώντας στην Κίπρις ανέφερε ότι αύριο θα ξανασυναντηθεί με τον κ. Μαυρογιάννη και θα προσπαθήσουν να καταλήξουν όσον αφορά την διαδικασία. Είναι νωρίς, σημείωσε, να πει ότι αύριο θα ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι η διαδικασία προετοιμασίας παρατραβά λόγω των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών.

«Συνεχίζονται οι εργασίες για την κοινή ανακοίνωση. Για να τις ολοκληρώσουμε θα συναντηθούμε την Τετάρτη. Όλες οι προσπάθειές μας αφορούν την συνάντηση των δύο ηγετών γιατί αυτή η διαδικασία είναι μια διαδικασία υπό την καθοδήγηση των δύο ηγετών». Εξέφρασε δε την ελπίδα να ολοκληρωθεί αύριο η προετοιμασία.

Σε σύντομη δήλωσή του στην Κίπρις, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ανέφερε ότι η αυριανή συνάντηση (των δύο διαπραγματευτών) αναμένεται με ανυπομονησία και η ολοκλήρωση ή μη της διαδικασία θα εξαρτηθεί από το τι θα διαδραματισθεί σε αυτή την συνάντηση.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στις συναντήσεις του Αμερικανού ΥΦΥΠΕΞ, Έρικ Ρούμπιν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, σημειώνοντας ότι μετά την συνάντηση Ρούμπιν – Έρογλου δεν έγιναν δηλώσεις ενώ έγινε γνωστό ότι στην συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συζητήθηκε το θέμα των Βαρωσίων και η πρόταση της ε/κ πλευράς, αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζονται στη διαδικασία της προετοιμασίας για τις διαπραγματεύσεις. Συζητήθηκε επίσης, προστίθεται, το θέμα του φυσικού αερίου και πως πρόκειται για «επιχείρηση για μια ειρηνική ζωή στο νησί».

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ