ΚΥΠΡΟΣ

Χριστοδούλου: Λανθασμένος ισχυρισμός στο πόρισμα της Ερευνητικής

Χριστοδούλου: Λανθασμένος ισχυρισμός στο πόρισμα της Ερευνητικής

Ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου σε γραπτή δήλωσή του κάνει λόγο για λανθασμένο ισχυρισμό στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία, σχετικά με την εξαγορά από τη Marfin και το Tosca Fund του μετοχικού κεφαλαίου της Λαϊκής, το οποίο κατείχε η HSBC.

Όπως αναφέρει, στο πόρισμα παρατίθεται ο ισχυρισμός ότι «δεν υπάρχει γραπτό σημείωμα ή κείμενο το οποίο να επιμαρτυρεί τη διεξαγωγή έρευνας από την Κεντρική Τράπεζα ως προς την ύπαρξη ή μη ταυτότητας συμφερόντων μεταξύ Marfin και Tosca Fund».

«Ο ισχυρισμός αυτός είναι λανθασμένος. Όπως κατέθεσα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, πριν από την παραχώρηση έγκρισης για αύξηση του ποσοστού της Marfin, στην οποία μετείχε πλέον και το Dubai Fund με ποσοστό 31,5%, διεξήχθη λεπτομερής διερεύνηση σχετικά με την ύπαρξη οποιουδήποτε μεμπτού, σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική της Κεντρικής Τράπεζας.»

Προσθέτει ότι για τον σκοπό αυτό υποβλήθηκαν λεπτομερή ερωτηματολόγια στην Τράπεζα της Ελλάδος, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Ελλάδος, τις αρμόδιες εποπτικές αρχές των British Virgin Islands και του Dubai Fund και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

«Οι απαντήσεις που λήφθηκαν ανέφεραν ότι δεν υπήρχε οτιδήποτε μεμπτό ή απαγορευτικό. Σημειώνεται, επίσης, η κατηγορηματική δήλωση του κ. Κίκη Λαζαρίδη, τότε Προέδρου της Λαϊκής Τράπεζας, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ότι «δεν περιήλθε σε γνώση του ότι υπήρχε οποιαδήποτε ταυτότητα συμφερόντων μεταξύ Marfin και Tosca Fund». Παρόμοιου περιεχομένου διαβεβαίωση έδωσε και ο κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος, τότε Διευθύνων Σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας, σ’ εμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μου, στη συνάντησή μας στις 6 Φεβρουαρίου 2006,» αναφέρει ο κ. Χριστοδούλου.

Αναφέρει επίσης ότι και οι δύο, Κίκης Λαζαρίδης και Μιχάλης Ερωτόκριτος, διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στην εξαγορά του 21% των μετοχών της Λαϊκής, που κατείχε η HSBC, από τη Marfin, το Tosca Fund και το Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων της Λαϊκής.

« Εν κατακλείδι, δηλώνω και πάλιν κατηγορηματικά ότι μαζί με τους συνεργάτες μου χειριστήκαμε με πλήρη επάρκεια το θέμα και πράξαμε στο ακέραιο το καθήκον μας. Τούτο καταδεικνύουν τόσο η κατάθεσή μου ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής όσο και τα έγγραφα και στοιχεία που βρίσκονται στους σχετικούς φακέλους της Κεντρικής Τράπεζας,» καταλήγει.

ΠΗΓΗ ikypros