ΚΥΠΡΟΣ

Τα οικονομικά των Κυπριακών κομμάτων στην Επιτροπή Θεσμών

Τα οικονομικά των Κυπριακών κομμάτων στην Επιτροπή Θεσμών

Τα πολιτικά κόμματα δεν συμμορφώθηκαν με τις πρόνοιες του νόμου περί πολιτικών κομμάτων που τα ίδια ψήφισαν και δεν υπέβαλαν τις οικονομικές τους καταστάσεις για το 2012 στον Έφορο Τήρησης Μητρώου Πολιτικών Κομμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν την Τρίτη στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.

Η νομοθεσία που ψηφίστηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 2012 προνοούσε ότι τρεις μήνες μετά τη λήξη του έτους τα κόμματα θα έπρεπε να καταθέσουν στον έφορο τους εξελεγμένους τους λογαριασμούς.

Όπως αναφέρθηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, η οποία συζήτησε το θέμα των οικονομικών των κομμάτων με στόχο την τροποποίηση του νόμου περί πολιτικών κομμάτων για να συνάδει με τις υποδείξεις της επιτροπής Greco του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια της άτυπης σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή, ομόφωνα τα κόμματα αποφάσισαν να μην καταθέσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις στο Υπουργείο αφού δεν υπήρχαν ελεγμένοι λογαριασμοί.

Αναφέρθηκε ωστόσο πως τα κόμματα κατάθεσαν τις οικονομικές τους καταστάσεις στη Βουλή.

Η Επιτροπή, όπως ανέφερε ο Πρόεδρός της Δημήτρης Συλλούρης, αποφάσισε ομόφωνα όπως καλέσει την Κυβέρνηση να καταθέσει νέα νομοθεσία σε διάστημα ενός μηνός, προκειμένου να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις υποδείξεις της GRECO.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας εκλογών Δημήτρης Δημητρίου δήλωσε πως όλα τα κόμματα έχουν εγγραφεί ενώ βάσει του άρθρου 6 του νόμου θα πρέπει να υποβάλλονται στον Έφορο οι οικονομικές τους καταστάσεις.

«Κανένα κόμμα» είπε «δεν υπέβαλλε τις οικονομικές του καταστάσεις».