ΚΥΠΡΟΣ

ΑΚΕΛ:Να συμφωνηθεί κοινό ανακοινωθέν για λύση του κυπριακού

ΑΚΕΛ:Να συμφωνηθεί κοινό ανακοινωθέν για λύση του κυπριακού

Είναι ανάγκη η συλλογική διαβούλευση όλων των πολιτικών δυνάμεων και η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα με στόχο πάντα μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης.

Ο κ. Λουκαϊδης εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα συμφωνηθεί ένα κοινό ανακοινωθέν που οπωσδήποτε θα πρέπει να επαναβεβαιώνει τη δέσμευση για λύση βασισμένη σε ένα κράτος, με μία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, κάτι που θα επιτρέψει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, όπως είπε.

Κάλεσε "για μια ακόμη φορά τον Πρόεδρο, έστω και τώρα, να επιδείξει συλλογικότητα γιατί παρόλες τις μέχρι στιγμής λανθασμένες ενέργειες, στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων είναι που θα κριθούν όλα. Μόνο με ενότητα και συλλογική διαβούλευση θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο επιβολής απαράδεκτων μεθοδεύσεων και να εξυπηρετήσουμε το στόχο μιας λύσης βασισμένης σε αρχές που να επανενώνει το κράτος και το λαό μας", είπε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ σημείωσε πως "είναι φανερό ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Άγκυρα προσπαθούν μεθοδικά να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Έρογλου δεν τήρησε τη δέσμευση να σεβαστεί τη συμφωνημένη βάση και να αποδεχθεί τις ουσιαστικές συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ και τελικά εγκατέλειψε την τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Τώρα αίφνης δηλώνει έτοιμος να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση από εκεί που είχαμε μείνει".

Αντίθετα, πρόσθεσε, "η δική μας πλευρά, ακόμη και τώρα που κατέρρευσε ο μύθος περί δήθεν απαράδεκτων υποχωρήσεων Χριστόφια μέσα και από το έγγραφο Ντάουνερ, αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τη θέση της".

"Επιπρόσθετα, από το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με πρωτοβουλία της δικής μας πλευράς έχουν αφαιρεθεί τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ, όπου για πρώτη φορά η τουρκοκυπριακή πλευρά δέχθηκε τη μία και μόνη κυριαρχία, τη μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και τη μία και μόνη ιθαγένεια. Τώρα η πλευρά μας προσπαθεί να επανακαθορίσει τη βάση διαπραγμάτευσης", είπε καταλήγοντας στις δηλώσεις του ο κ. Λουκαϊδης.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ