ΚΥΠΡΟΣ

Τακτικές επαφές του Μπαν Κι Μουν με τον Αλ. Ντάουνερ για το Κυπριακό

Τακτικές επαφές του Μπαν Κι Μουν με τον Αλ. Ντάουνερ για το Κυπριακό

Ο Μπαν Κι Μουν ασχολείται απευθείας με τη διαδικασία στο Κυπριακό και έχει τακτικές επαφές με τον ειδικό σύμβουλό του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, Φαρχάν Χαγκ.

Ο Φ. Χαγκ απέφυγε να αναφερθεί στα επόμενα βήματα του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είχε πρόσφατα συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και παρέπεμψε στις σχετικές ανακοινώσεις που είχαν εκδοθεί από πλευράς ΟΗΕ.

Επίσης, στην ερώτηση αν θα γίνει και πότε ενημέρωση σε σχέση με το Κυπριακό από τον κ. Ντάουνερ, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα τεθεί το θέμα την επόμενη φορά που ο κ. Ντάουνερ θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Στο μεταξύ, διπλωματική πηγή ανέφερε πως στη έδρα του ΟΗΕ βλέπουν δυσκολίες στην έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τις συναντήσεις στη Λευκωσία των διαπραγματευτών των δυο κοινοτήτων, υπάρχουν «ουσιαστικές διαφορές» για το περιεχόμενο μιας κοινής δήλωσης.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στο περιθώριο της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού, είχε τονίσει στο συνομιλητή του ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να συναινέσει στην έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αν πρώτα δεν συμφωνηθεί η βάση και το πλαίσιο των συνομιλιών.