ΚΥΠΡΟΣ

Δέκα άτομα στη λίστα για την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα

Δέκα άτομα στη λίστα για την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα

Για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, την ονομαζόμενη «επιτροπεία» της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, η οποία είναι, όμως, εννεαμελής, είναι υποψήφια 10 άτομα.

Σύμφωνα με το ΣΙΓΜΑ, από τους δέκα θα διοριστούν οι εννέα μετά που θα περάσουν και τις «εξετάσεις» της Κεντρικής τράπεζας, όπως γίνεται με όλους τους υποψηφίους, οι οποίοι προορίζονται για να επανδρώνουν Διοικητικά Συμβούλια τραπεζών.

Οι δέκα επιλεγέντες έχουν ήδη απαντήσει στα ερωτηματολόγια, τα οποία τους εστάλησαν από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο τα μελετά πριν τα αποστείλει, εντός της εβδομάδας στην Κεντρική Τράπεζα για την τελική έγκριση. Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα των δέκα επιλεγέντων, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι μεταξύ τους είναι τα τέως μέλη της επιτροπείας, Λάμπρος Πιερή, Ανδρέας Χαρίτου και Γιώργος Στροβολίδης.

Και οι τρεις ήταν ανεξάρτητα μέλη της προηγούμενης επιτροπείας και, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, φαίνεται ότι είναι αποδεκτοί από τον Συνεργατισμό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπείας της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας δεν έχουν δικαίωμα επανεκλογής .

Σύμφωνα με κρατικούς αξιωματούχους, οι δέκα επιλεγέντες προέρχονται από όλες τις επαρχίες της Κύπρου, είναι άτομα που «βρίσκονται κοντά στον Συνεργατισμό» και πληρούν τα προσόντα για να είναι μέλη του νέου Συμβουλίου.

Κατάλογο με ονόματα προτεινομένων για διορισμό έδωσε, όπως πληροφορούμαστε, και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Συνεργατικών Ιδρυμάτων. Εκείνο που δεν έχει γίνει όμως γνωστό είναι αν κάποιος από τους προταθέντες περιλαμβάνεται στη λίστα των προτεινομένων για διορισμό.

Η όλη διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, αφού η τελευταία ημερομηνία για τον διορισμό της νέας επιτροπείας της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας θα πρέπει να αναλάβει καθήκοντα μέχρι τις 29 Οκτωβρίου. Να σημειωθεί ότι το νέο συμβούλιο/επιτροπεία θα διορίσει τον νέο γενικό διευθυντή της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, μετά την αφυπηρέτηση του Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη.