ΚΥΠΡΟΣ

Μαυρογιάννης: Η Τουρκία δεν είναι κλειστή στο θέμα των Βαρωσίων

Μαυρογιάννης: Η Τουρκία δεν είναι κλειστή στο θέμα των Βαρωσίων

Με τίτλο «Η Τουρκία δεν είναι εντελώς κλειστή στην πρόταση για τα Βαρώσια», η Κίπρις φιλοξενεί πρωτοσέλιδα συνέντευξη του διαπραγματευτή στον ΟΗΕ για Κυπριακό κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο κ. Μαυραγάνης, ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει πρόθεση να ξεκινήσει από την αρχή τις συνομιλίες για τα διαπραγματευτικά κεφάλαια και δεν θα κόψουν και να πετάξουν τις εποικοδομητικές εργασίες που έγιναν και τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σε ορισμένα θέματα στο παρελθόν. «Ακριβώς το αντίθετο, πρέπει να χτίσουμε πάνω στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μέχρι τώρα. Γι’ αυτό η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί αρκετά».

Επιπλέον, ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι ενάντια στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων το Μάρτιο του 2014, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αλλά θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.

Σχετικά με το κείμενο για το κοινό ανακοινωθέν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορές και βασικές και διαδικαστικές, λέγοντας ότι εργάζονται για την εξάλειψη αυτών των διαφορών και πως δεν είναι σωστό να γίνεται λόγος για αδιέξοδο στη διαδικασία.

Τώρα, συνεχίζει, πρέπει να επωφεληθούμε από τη νέα ευκαιρία και να μην χάσουμε άλλο χρόνο, επαναρχίζοντας τις διαπραγματεύσεις με καλή θέληση, προσθέτοντας ότι για να στεφθεί αυτή η προσπάθεια με επιτυχία χρειάζεται περιεκτική προετοιμασία και ένας δρόμος σε καλά θεμέλια. Σε αντίθετη περίπτωση, συμπλήρωσε, θα είναι μια διαδικασία όπως στο παρελθόν, που δεν παρήγαγε κανένα αποτέλεσμα.

Ο κ. Μαυρογιάννης έκανε λόγο για ορισμένους άλλους παράγοντες, όπως η πρωτοβουλία για «αλλαγή του παιχνιδιού» όπως ονόμασαν (η ε/κ πλευρά) τις προτάσεις για αλλαγή του κλίματος, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόταση για την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων που θα δοθεί στα ΗΕ και σε αντίκρισμα το κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου θα χρησιμοποιηθεί για τη διακίνηση εμπορευμάτων υπό την ΕΕ, αλλά και το άνοιγμα κάποιων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας για διαπραγμάτευση. «Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν τη δυναμική της διαδικασίας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων από το μηδέν, ο κ. Μαυρογιάννης είπε . «Η νέα διαδικασία πρέπει να ενδυναμωθεί, χρειάζεται χρόνο. Τις χρήσιμες εργασίες που έγιναν δεν μπορούμε να τις κόψουμε και να τις πετάξουμε. Γι’ αυτό η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί αρκετά». Η κύρια ιδέα, πρόσθεσε, είναι να αξιολογήσουμε τις νέες ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της ιδιότητας της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ, κάνοντας λόγο για διεύρυνση, επέκταση του σεβασμού των δικαιωμάτων και της ελευθερίας όλων των Κυπρίων, όχι μόνο των Ε/κ ή των Τ/κ.

Σε ερώτηση για έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς κοινό ανακοινωθέν, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε ότι δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο, καθώς η συνάντηση των δύο ηγετών πρέπει «να καλύψει κάποια χιλιόμετρα» διερωτώμενος πιο το όφελος για μια συνάντηση απλά για να συναντηθούν.

Σε παρατήρηση ότι στο πακέτο δεν περιλαμβάνεται το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι αυτό είναι ένα άλλο θέμα, διαφορετικό και εάν η τουρκική και η τ/κ πλευρά θέλει να το συμπεριλάβει «δεν το απορρίπτουμε εξ ολοκλήρου, αλλά όπως είπαμε και στο παρελθόν, οι ανησυχίες μας εδώ αφορούν το να μπορέσει να λειτουργήσει ένα αεροδρόμιο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και έννομα». Έχουμε δηλώσει δημόσια, πρόσθεσε, ότι με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο αυτό είναι δυνατό να συμβεί.