ΚΥΠΡΟΣ

Μη βιώσιμο το κρατικό μισθολόγιο στην Κύπρο

Μη βιώσιμο το κρατικό μισθολόγιο στην Κύπρο

Στο κατ’ αρχήν συμπέρασμα ότι το κρατικό μισθολόγιο με τον τρόπο που είναι δομημένο δεν είναι βιώσιμο, κατέληξαν οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι διενήργησαν ελέγχους σε θέματα οριζόντιας διαχείρισης προσωπικού, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σύμφωνα με την Επίτροπο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Εμανουέλλα Λαμπριανίδου Μουσιούτα.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ αναφορικά με τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης, η Επίτροπος Μεταρρύθμισης είπε ότι αυτό που καθιστά μη βιώσιμο το μισθολόγιο είναι ο τρόπος που είναι δομημένο, ο οποίος δεν προάγει την παραγωγικότητα.

Η κ. Λαμπριανίδου υπενθύμισε ότι βάσει προνοιών του Μνημονίου προωθείται μείωση των υπαλλήλων κατά 4,500 μέχρι το 2016.

Διευκρίνισε όμως ότι στο στάδιο αυτό οι εμπειρογνώμονες δεν υπέβαλαν ακόμα εισηγήσεις, αλλά τα προκαταρτικά συμπεράσματα από τους πρώτους ελέγχους που διενήργησαν στα μέσα Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Παράλληλα, η δεύτερη φάση αποστολών αρχίζει από αρχές Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την τρίτη εβδομάδα Νοεμβρίου, με εξαίρεση το Υπουργείο Παιδείας, για το οποίο η επόμενη επίσκεψη θα γίνει γύρω στις αρχές Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέλαβε την αξιολόγηση των Υπουργείων Υγείας, Παιδείας και Γεωργίας, αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου ανέλαβε τον έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Εφόρου Εταιρειών, ενώ μικτή ομάδα της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του ΗΒ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέλαβε τον έλεγχο στα οριζόντια θέματα διαχείρισης προσωπικού, δηλαδή το κρατικό μισθολόγιο, το σύστημα αξιολόγησης και για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

ΠΗΓΗ ikypros