ΚΥΠΡΟΣ

Μπάτενχαϊμ: Στόχος ο τερματισμός της διαίρεσης της Κύπρου

Μπάτενχαϊμ: Στόχος ο τερματισμός της διαίρεσης της Κύπρου

Πρωταρχικός στόχος του ΟΗΕ είναι να προσφέρει στήριξη στην Κύπρο μέχρις ότου τερματιστεί η διαίρεση της νήσου μέσω μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, δήλωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ σε εκδήλωση με την ευκαιρία της Ημέρας του ΟΗΕ, η κ. Μπάτενχαϊμ είπε ότι το 2014 η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συμπληρώνει 50 χρόνια παρουσίας στην Κύπρο, καθιστώντας την ειρηνευτική δύναμη στο νησί την πιο μακροχρόνια του ΟΗΕ.

«Η αποστολή και οι δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί που έχουν υπηρετήσει από το 1964, συνέβαλαν στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί. Αλλά πραγματικά, περιμένουμε να έρθει εκείνη η ημέρα όταν η παρουσία μας εδώ δεν είναι πλέον απαραίτητη», επισήμανε.

Η κ. Μπάτενχαϊμ είπε ότι τόσο οι Ε/κ όσο και οι Τ/κ εκφράζουν απογοήτευση γιατί δεν έχει επιτευχθεί λύση ακόμη, μετά από τόσα χρόνια και μίλησε για την ανάγκη νέας ώθησης στο Κυπριακό.

«Υπάρχει ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στη συζήτηση για το Κυπριακό με μια πραγματική αίσθηση ελπίδας», είπε, προσθέτοντας ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι δεσμευμένη να βοηθήσει τους Κυπρίους στην επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης.

Τα Ηνωμένα Εθνη, τόνισε η κ. Μπάτενχαϊμ, έχουν ως πρωταρχικό τους στόχο να προσφέρουν την απαραίτητη στήριξη προς την Κύπρο μέχρις ότου η διαίρεση του νησιού τερματιστεί μέσω μιας αμοιβαία αποδεκτής συνολικής διευθέτησης.

Πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε επανειλημμένα την πεποίθηση ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί από τους δύο ηγέτες και τις δύο κοινότητες.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, είπε η κ. Μπάτενχαϊμ, αναμένει τους δύο ηγέτες και όλους όσοι είναι σε θέση επιρροής να εντείνουν τις προσπάθειές τους, να κάνουν το επιπλέον βήμα που χρειάζεται και να προβούν σε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την ετοιμότητά του να γίνουν επιπλέον προσπάθειες σε συναντήσεις που είχε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων αλλά και με άλλους ηγέτες με τους οποίους συναντήθηκε.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ