ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Από τον Σεπτέμβριο του 2014 όλοι θα έχουν πιστωτικό προφίλ

Κύπρος: Από τον Σεπτέμβριο του 2014 όλοι θα έχουν πιστωτικό προφίλ

Μετά τον «Αίαντα» και την «Άρτεμις», έρχεται, κατόπιν μνημονιακής δέσμευσης, το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων, το οποίο φέρνει μαζί του αλλαγές.

Μια από αυτές είναι ότι, σε αντίθεση με τα υφιστάμενα συστήματα, θα καταγράφονται στο μητρώο και θετικά στοιχεία των δανειοληπτών, ενώ γενικότερα θα οχυρώνει τις τράπεζες απέναντι στους πιστωτικούς κινδύνους κατά την εξέταση των αιτήσεων δανεισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, Κεντρική Τράπεζα και Τρόικα επεξεργάζονται, στην παρούσα φάση, το νομικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία του μητρώου. Απώτερος στόχος και σκοπός της δημιουργίας του είναι η ορθότερη αξιολόγηση των νέων αιτήσεων για δάνεια που θα τίθενται ενώπιόν τους. Αναλυτικά, θα αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των τραπεζών, καθώς θα μπορούν να πληροφορηθούν το ιστορικό των δανειοληπτών και να παρακολουθήσουν τους πιστωτικούς κινδύνους, προτού εγκρίνουν ένα δάνειο.

Στο Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων θα καταχωρίζονται όλοι οι δανειζόμενοι και οι δικαιούχοι, τόσο από τις εμπορικές τράπεζες όσο και από τα συνεργατικά, έτσι ώστε οι τράπεζες, με το πάτημα ενός κουμπιού, να μπορούν να λαμβάνουν όλες τις πληροφορίες τού εν δυνάμει δανειολήπτη, προτού εγκρίνουν την παραχώρηση ενός δανείου. Συγκεκριμένα, θα μπορούν να εντοπίσουν δανειολήπτες οι οποίοι έχουν ή είχαν στο παρελθόν καθυστερημένες δόσεις.

Επί της παρούσης, ο Συνεργατισμός έχει το δικό του μητρώο στο οποίο βρίσκονται καταχωρισμένοι οι δανειολήπτες εναντίον των οποίων κινήθηκαν νομικές διαδικασίες. Από την άλλη οι τράπεζες, μέχρι σήμερα, δεν αντάλλαζαν εύκολα πληροφορίες, λόγω του ανταγωνισμού. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 όλοι θα έχουν πιστωτικό προφίλ.