Στην Κύπρο η Τίμια Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα (βίντεο)

Στην Κύπρο η Τίμια Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα (βίντεο)

Η Κύπρος υποδέχθηκε με τιμές αρχηγού κράτους το απόγευμα της Τρίτης, την Τίμια Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα, η οποία μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών με μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ακολούθως μεταφέρθηκε εν πομπή στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, και εκτέθηκε για προσκύνημα μέχρι τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου.

Μετά την επίσημη τελετή της υποδοχής, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε συγκινημένος:
«Δεν μπορεί παρά να αισθάνεται συγκίνηση ο όποιος Χριστιανός για την εδώ παρουσία της Τίμιας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα. Με την εδώ παρουσία θυμούμαστε όλοι και τη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Μονή, αλλά και την απόσταση που φαίνεται να μας χωρίζει. Μια απόσταση που πρέπει να διανύσουμε για να νιώσουμε ότι έχουμε πράξει το καθήκον μας απέναντι σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που πίστεψαν σε αυτόν τον μεγάλο Απόστολο».
agandr2

Η Τιμία Κάρα θα παραμείνει στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, μέχρι τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί για προσκύνημα από τους πιστούς. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ο Ιερός Ναός θα είναι ανοικτός καθημερινά από τις 6:00 μέχρι τις 23:00. Τη Δευτέρα η Κάρα θα μεταφερθεί στο Ναό του Αποστόλου Ανδρέα στην Έμπα της Πάφου, όπου θα παραμείνει για προσκύνημα μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι.

Στόχος της μεταφοράς στην Κύπρο της Τιμίας Κάρας είναι η τόνωση του θρησκευτικού αισθήματος, αλλά και η οικονομική ενίσχυση της αναστύλωσης της κατεχόμενης Μονής Αποστόλου Ανδρέα.

Είναι η τρίτη φορά που η Εκκλησία της Κύπρου και ο λαός θα υποδέχονται την κάρα του Αποστόλου Ανδρέα. Η πρώτη ήταν το 1967, επί Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' και είχε εκτεθεί για προσκύνημα στη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων «επανεκκίνησης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέου». Η δεύτερη φορά ήταν το 1987, επί Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄, και είχε εκτεθεί για προσκύνημα στη Λευκωσία.

Η αγάπη του λαού της Κύπρου είναι μεγάλη στο πρόσωπο του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Αυτό αποδεικνύεται, τόσο από το μεγάλο παγκύπριο Προσκύνημα στην Καρπασία και τους πολλούς ναούς σε όλοι την νήσο, όσο και στο ότι πολλοί χριστιανοί φέρουν το όνομα του Αγίου Ανδρέου.

Αναφορικά με θέματα ασφάλειας έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις από την Κυβέρνηση ότι ο Ιερός Ναός στο Στρόβολο θα φρουρείται όσο η Τιμία Κάρα θα βρίσκεται εκεί.

Πηγή: philenews