ΚΥΠΡΟΣ

Τα «βέλη» των κυπριακών κομμάτων συγκέντρωσε ο Ντάουνερ

Τα «βέλη» των κυπριακών κομμάτων συγκέντρωσε ο Ντάουνερ

Τα Ηνωμένα Έθνη διέψευσαν σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια», σύμφωνα με το οποίο ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ έστειλε τις απόψεις του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα της αναβαθμισμένης εκπροσώπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και όχι με γραπτή επιστολή.

«Δεν υπάρχει προς τον σκοπό αυτόν ούτε e-mail, ούτε επιστολή, ούτε άλλη τέτοια επικοινωνία», δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Λευκωσία.

Στο μεταξύ, αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων σχολίασαν τις πληροφορίες περί παρέμβασης του Αλεξάντερ Ντάουνερ στην Κομισιόν για να αποτραπεί ο διορισμός Ευρωπαίου απεσταλμένου στο Κυπριακό.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι ο κ. Ντάουνερ διαχρονικά συμπεριφέρθηκε κατά τρόπο που προκαλούσε την Κυπριακή Δημοκρατία και τόνισε: «Για το ΑΚΕΛ δεν τίθεται θέμα προσώπων, αρκεί ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών να χειρίζεται τα θέματα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Οργανισμού». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Τορναρίτης σημείωσε ότι πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό να είναι πιο προσεκτικοί, αλλά δήλωσε ότι δεν ήθελε να προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, με χειρισμούς και πρωτοβουλίες του, καταργεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που ως θεματοφύλακας έπρεπε να προσέχει, και τον κατηγόρησε ότι δεν είναι ούτε αμερόληπτος, ούτε αξιόπιστος. Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι είναι σαφές πως υπήρξε παρέμβαση του Ντάουνερ, ενώ ο γενικός γραμματέας των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε τον Αλεξάντερ Ντάουνερ ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη λύση του κυπριακού, «γιατί μολύνει τις διαπραγματεύσεις».