ΚΥΠΡΟΣ

«Λανθασμένη η κίνηση Μαυραγάνη» λέει ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής

«Λανθασμένη η κίνηση Μαυραγάνη» λέει ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής

Λανθασμένη κίνηση χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οσμάν Ερτούγ, την αποκάλυψη της ελληνοκυπριακής πρότασης από τον Ελληνοκύπριο συνάδελφό του, Ανδρέα Μαυρογιάννη.



Σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» ο κ. Μαυρογιάννης αποκάλυψε την πρόταση που θα μεταφέρει στην Άγκυρα, στο επικείμενο ταξίδι του στην τουρκική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο των αμοιβαίων επισκέψεων των δύο διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής δήλωσε ότι «η πρότασή μας περιλαμβάνει έναντι της άρσης του κυπριακού βέτο για οκτώ κεφάλαια στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων Τουρκίας- ΕΕ, την εφαρμογή του επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, τη μεταβίβαση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη και την εμπορία προϊόντων από το λιμάνι της Αμμοχώστου στην ΕΕ». Χαρακτήρισε δε την επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου ως ένα βήμα «με πολύ δυνατό μήνυμα» που θα επηρεάσει θετικά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον «Μπαϊράκ» η απάντηση του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή, Οσμάν Ερτούγ, ήταν «λάθος θέμα σε λάθος άτομο», σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τις δηλώσεις Μαυρογιάννη, ενώ ακόμη δεν έχει καθορισθεί η ημερομηνία που θα πάει στην Άγκυρα. «Όμως ο κ. Μαυρογιάννης ξέρει πολύ καλά ότι σε αυτά τα θέματα εμείς με την Τουρκία έχουμε σύμπνοια».

Για τις επισκέψεις των διαπραγματευτών, πρόσθεσε, ακόμη αναμένουν τις απαντήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που προέρχεται από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά», ισχυρίστηκε. Επίσης, πρόσθεσε ότι και στο θέμα της κοινής δήλωσης για να αρχίσουν οι συνομιλίες «οι δυσκολίες πηγάζουν από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ για την τουρκοκυπριακή δεν υπάρχει δυσκολία».

Στο μεταξύ, ο «υπουργός» Εξωτερικών του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί, ισχυρίστηκε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά καταθέτει προτάσεις για υπερπήδηση των δυσκολιών» και πως η ελληνοκυπριακή πλευρά τις απορρίπτει όλες.

Εξάλλου, με τίτλο «Ο Ναμί πρέπει να είναι στο τραπέζι» η εφημερίδα «Κίπρις» φιλοξενεί δηλώσεις του «πρωθυπουργού», Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, ο οποίος υποστήριξε πως ο Οζντίλ Ναμί πρέπει να συμμετέχει στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Γιοργκαντζίογλου ανέφερε ότι ο κ. Ναμί, λόγω της προηγούμενης εμπειρίας του ως σύμβουλος του τέως ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις διαπραγματεύσεις, μπορεί να βοηθήσει τον Ντερβίς Έρογλου. Την πρόταση για συμμετοχή του Ναμί στη διαπραγματευτική ομάδα, πρόσθεσε, την έχουν μεταφέρει στον κ. Έρογλου.