ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Χωριστές συναντήσεις Ντάουνερ με τους δύο διαπραγματευτές

Κύπρος: Χωριστές συναντήσεις Ντάουνερ με τους δύο διαπραγματευτές

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Α. Ντάουνερ είχε σήμερα χωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων.

Το πρωί συναντήθηκε με τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη και το απόγευμα με τον Τουρκοκύπριο Οσμέν Ερτούγ. Ξεχωριστή σημασία αποκτά η προγραμματισμένη για αύριο συνάντησή του κ. Ντάουνερ με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έχει δηλώσει πως είναι πολλά που πρέπει να ξεκαθαριστούν σε σχέση με τις ενέργειες του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ. Νεκρό είναι για τον κ. Αναστασιάδη και την ελληνοκυπριακή πλευρά το σχέδιο Ανάν, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι είναι αντιπαραγωγικό να αναφέρονται κάποιοι σε ένα σχέδιο που απέρριψε ο κυπριακός λαός.

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε παράλληλα ότι επιδιώκεται νέο σχέδιο, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών. Για την κοινή δήλωση για έναρξη των συνομιλιών, ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι θα αποτελεί τον σκελετό και θα περιέχει τις βασικές παραμέτρους για την επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό. Όσον δε, αφορά στο τελεσίγραφο των Ηνωμένων Εθνών για συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν εντός τεσσάρων ημερών, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι ασκείται μεν πίεση και προς τις δύο πλευρές, χωρίς, όμως, αυτό, όπως είπε, να θεωρείται εκβιασμός. Ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά παρέδωσε χθες, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, την τελευταία πρότασή της για την κοινή δήλωση.

Ζητά μάλιστα, σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδεχθεί την πρόταση, να τερματισθεί η διαδικασία όσον αφορά την κοινή δήλωση. Σε γραπτή δήλωση ο Ντερβίς Έρογλου κάνει λόγο για κρίσιμη εβδομάδα για το Κυπριακό και καλεί τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να επωφεληθεί της παρουσίας τού Αλεξάντερ Ντάουνερ στο νησί και να παρακαθήσουν σε συνομιλίες από εκεί που είχαν σταματήσει, με στόχο την εξεύρεση λύσης κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2014. Υποστηρίζει μάλιστα ότι με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, τον οποίο, όπως αναφέρει, ενημέρωσε σχετικά.