ΚΥΠΡΟΣ

Κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη - Ντάουνερ

Κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη - Ντάουνερ

Όσα έχουν προκύψει αναφορικά με το θέμα του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ θα συζητηθούν στη σημερινή κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στις 12:00 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Νωρίτερα, στις 09:30, ο κ. Ντάουνερ έχει προγραμματισμένη συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Ντερβίς Έρογλου.

Ο κ. Ντάουνερ έφθασε στην Κύπρο τη Δευτέρα και χθες είχε συνάντηση με τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο κοινές συναντήσεις των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ, με τον κ. Ντάουνερ, που μπορεί όμως να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις εξελίξεις.

Την περασμένη Κυριακή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δηλώσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει υποβάλει εποικοδομητικότατες προτάσεις και, εάν οι εκπρόσωποι του Γενικού Γραμματέα θέλουν να τις αξιοποιήσουν, μπορεί να επιτευχθεί μια κοινή δήλωση που να ξεκαθαρίζει κάποια θέματα αρχής, ώστε να αρχίσει ένας διάλογος, προσθέτοντας πως πολλά είναι αυτά που θα πρέπει οριστικά να ξεκαθαρίσουν, μια για πάντα, με τον κ. Ντάουνερ.

Παραμένουν οι βασικές διαφορές

Παραμένουν οι βασικές διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος για τις συνομιλίες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, μετά και την υποβολή χθες αντιπρότασης από την ε/κ πλευρά στην πρόταση, που υπέβαλε προχθές η τ/κ πλευρά.

«Σε μερικά σημεία προοδεύουμε, σε μερικά σημεία πάμε πίσω-πίσω. Είναι μια διαπραγμάτευση που έχει τα πάνω και τα κάτω», ανέφερε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, μετά και τις χθεσινές χωριστές συναντήσεις των διαπραγματευτών με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, προσθέτοντας παράλληλα πως «οι βασικές μας διαφορές παραμένουν όπως ήταν, δηλαδή η δική μας επιμονή στο να υπάρχει ξεκάθαρη βάση και η επιμονή των Τούρκων να ‘νερώνουν’ τη βάση διότι αυτό το θέμα τους δημιουργεί ανησυχίες».

Σημείωσε πως κατά τη διάρκεια των σημερινών χωριστών συναντήσεων του κ. Ντάουνερ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ντερβίς Ερογλου θα συζητηθεί η προσπάθεια για πλήρη ανάπτυξη των διαπραγματεύσεων και πως το απόγευμα ο κ. Ντάουνερ θα έχει κοινή συνάντηση με τους δυο διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτουγ.

Η ίδια πηγή υπογράμμισε ακόμη πως για την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τίθεται θέμα τελεσιγράφων. «Εμείς αν δεν κάνουμε τη δουλειά μας δεν την κάναμε. Εάν τίθεται ένα τελεσίγραφο αυτό δουλεύει μόνο εις βάρος του κ. Ντάουνερ αλλά όχι εις βάρος μας εμάς», σημείωσε.

«Εμείς είμαστε εδώ και πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να λύσουμε το πρόβλημά μας», ανέφερε, προσθέτοντας πως η προσπάθεια συνεχίζεται.

Σε σχέση με τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συζητήσεις που διεξάγονται υπό τον κ. Ντάουνερ θα καταλήξουν - έως το τέλος του έτους - σε ένα νέο σχέδιο, που θα μπορούσε να υποβληθεί για έγκριση στις δύο κοινότητες στις αρχές του 2014, η ίδια πηγή ανέφερε πως αυτά είναι απλά ευχολόγια

ΠΗΓΗ ikypros