ΚΥΠΡΟΣ

«Έλλειψη ρευστότητας και υψηλά επιτόκια εμποδίζουν την επανεκκίνηση»

«Έλλειψη ρευστότητας και υψηλά επιτόκια εμποδίζουν την επανεκκίνηση»

«Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η οποία συνδέεται άμεσα με τις αποφάσεις του Eurogroup, αλλά και τα υψηλά επιτόκια, αποτελούν τροχοπέδη στη μεγάλη προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας», είπε απόψε μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «παράλληλα με τις προσπάθειες μείωσης των επιτοκίων που καταβάλλονται σε συνεργασία με τις τράπεζες, σημαντική είναι και η προσπάθεια της κυβέρνησης μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών προϊόντων με επικέντρωση στη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις πρόσφατες εξαγγελίες του προέδρου της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγερ, για δυο προγράμματα χορηγήσεων. Όπως είπε, «το πρώτο πρόγραμμα αφορά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ποσού 150 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου στην Κύπρο. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την έγκριση δανείου προς την Κυπριακή Δημοκρατία ύψους 100 εκ. ευρώ για την εγκαθίδρυση Ταμείου Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα χρηματοδοτεί Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσω των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες θα συμμετάσχουν με ανάλογη χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων».

Ο Ν. Αναστασιάδης χαρακτήρισε σημαντικό «το γεγονός ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυξήθηκε η συγχρηματοδότηση έργων από 60% σε 95%, με επανεξέταση το 2016 και με ενδεχόμενη επέκταση ακόμα για περισσότερα χρόνια». Αναφερόμενος στις προβλέψεις για την οικονομία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «το 2014, όπως και το 2013, η Κύπρος θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερες προκλήσεις, με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας», επισημαίνοντας ότι «η ανεργία συνθέτει την πιο δραματική πτυχή της οικονομικής κρίσης και είναι γι' αυτό το λόγο που η κυβέρνηση ανέπτυξε μια σειρά προγραμμάτων απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων, οι οποίοι επλήγησαν κατά κύριο λόγο».