ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριανού από ΗΠΑ: Να υπάρξουν σαφείς τοποθετήσεις στο Κυπριακό

Κυπριανού από ΗΠΑ: Να υπάρξουν σαφείς τοποθετήσεις στο Κυπριακό

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζομένου Λαού), 'Ανδρος Κυπριανού, συναντήθηκε χθες μέλη της Βουλής και της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον

«Θέσαμε τα ζητήματα που αφορούν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος και ξεκαθαρίσαμε ότι για να αποδεχτούμε, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, πρέπει να υπάρχουν σαφείς τοποθετήσεις» δήλωσε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «ζητήσαμε από τα μέλη του Κογκρέσου να ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε στο κοινό ανακοινωθέν να εξασφαλισθεί η συμπερίληψη των αναφορών στα βασικά ζητήματα, δηλαδή η λύση να είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που οδηγεί σε ενιαίο κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια».

Επίσης, όπως επισήμανε, ανέλυσε στους συνομιλητές του «κάποιες ανησυχίες» της ελληνοκυπριακής πλευράς, προσθέτοντας ότι «τους είπαμε ότι αν θα εκδοθεί το κοινό ανακοινωθέν και ξεκινήσουν οι συνομιλίες, υπάρχουν κάποια σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να διαφυλαχτούν, όπως για παράδειγμα, το θέμα της ασφάλειας. Τονίσαμε ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν χρειάζονται πρόσθετες εγγυήσεις από την Τουρκία. Η ανταπόκριση, ειδικά σ' αυτό το θέμα, ήταν καθολική απ' όλους τους συνομιλητές μας, οι οποίοι μας είπαν "έχετε δίκαιο" και "διερωτόμαστε γιατί οι Τούρκοι επιμένουν σ' αυτή την παράλογη απαίτηση". Επίσης, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο, ενώ στο θέμα των περιουσιών τονίσαμε ότι είναι παράλογη και ενάντια στο διεθνές δίκαιο η τουρκική απαίτηση να έχει τον πρώτο λόγο ο σημερινός χρήστης και όχι ο νόμιμος ιδιοκτήτης. Και γι' αυτό το θέμα, η ανταπόκριση γενικά από τους Αμερικανούς συνομιλητές μας ήταν θετική» όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Τέλος, ο Κύπριος πολιτικός είπε ότι όλοι ενδιαφέρονται να εδραιωθεί η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου και πως όλοι οι συνομιλητές του υποστήριξαν ότι «είναι οι μόνες χώρες στην περιοχή που λειτουργούν δημοκρατικά και μέσα απ' αυτή τη συνεργασία μπορεί να εδραιωθεί η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Οι περισσότεροι μάς ρώτησαν και για το φυσικό αέριο και ήθελαν να ακούσουν την άποψή μας. Τους είπαμε ότι και οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται να πάρουν μέρος από τα ωφελήματα τα οποία θα προκύψουν, αλλά μόνο μετά τη λύση του Κυπριακού».

Ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε με τους προέδρους των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής, Δημοκρατικό Ρόμπερτ Μενέντεζ και Ρεπουμπλικανό Εντ Ρόις (Ed Royce), αντίστοιχα, τους συμπροέδρους του Ελληνικού Συνδέσμου στο Κογκρέσο, Γκας Μπιλιράκη και Κάρολιν Μαλόνι, την πρόεδρο της υποεπιτροπής της Βουλής για τη Μέση Ανατολή, Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν, άλλους βουλευτές και γερουσιαστές. Επίσης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Νίκο Λαρυγκάκη και τον εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Εντι Ζεμενίδη.

Σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ θα συναντηθεί με την υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, με το βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, Ερικ Ρούμπιν και τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Σέσαμς.