ΚΥΠΡΟΣ

Θεοχάρους: 1,2 δις από ΕΕ στην Κύπρο

Θεοχάρους: 1,2 δις από ΕΕ στην Κύπρο

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει το πόσο της τάξης του 1 δισ. 240 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της επταετίας 2014-20.

Με ανακοίνωσή της, η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους τονίζει ότι από τα χρήματα αυτά δεν πρέπει να χαθεί ούτε ευρώ και προσθέτει ότι, σήμερα ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο νομοθετικός κανονισμός για τα διαρθρωτικά ταμεία της επταετίας 2014-2020 όπως και άλλα συναφή νομοθετήματα που αφορούν το σύνολο του προϋπολογισμού.

Η κ. Θεοχάρους θεωρεί ως σημαντική επιτυχία δυο πράγματα: Πρώτον, έχει γίνει δεκτή η τροπολογία για την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης για τα προγράμματα που αφορούν στην Κύπρο από 50% σε 85%. Αυτό, όπως τονίζει, σημαίνει μεγάλη δυνατότητα απορροφητικότητας. Για την περίπτωση της Κύπρου υπάρχει ειδική αναφορά στον κανονισμό, καθότι το μέτρο αυτό θα ισχύει ως το 2017.

Αναλόγως της οικονομικής κατάστασης είναι δυνατή η επέκτασή του.

Δεύτερον, έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά η επιπρόσθετη βοήθεια για την Κύπρο της τάξης των 200 εκ. ευρώ για το 2014 και για το 2015. Για το 2014 έχει αποφασιστεί ότι το ποσό των 100 εκ ευρώ για διατεθεί από το flexibility instrument (89,3 εκ ευρώ) και από το περιθώριο του προϋπολογισμού (10,7 εκ. ευρώ).

Ο νομοθετικός κανονισμός για τα ποσά που θα διατεθούν για τα διαρθρωτικά ταμεία είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και διατύπωσης κοινής θέσης. Η Κύπρος θα μπορεί να εισπράξει 750 εκ ευρώ. Επίσης έχουν εγκριθεί 490 εκ ευρώ για την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική).

Το συνολικό ποσό για την Κύπρο φτάνει το 1 δισ. 240 εκ. ευρώ για την επταετία 2014-20.

Τώρα ο στόχος όλων θα πρέπει να είναι ο καθορισμός των δράσεων και η ενημέρωση του κοινού στην Κύπρο σε ποιους τομείς και πώς θα υποβληθούν αιτήσεις για να απορροφηθούν τα προγράμματα και να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης, νέες θέσεις εργασίας και να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ