ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης- Έρογλου: Συνάντηση στη σκιά των προκλήσεων...

Αναστασιάδης- Έρογλου: Συνάντηση στη σκιά των προκλήσεων...

Ατυπη συνάντηση του Προέδρου της δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Ντερβίς Έρογλου, θα γίνει στο απόγευμα σε εστιατόριο στην περιοχή Λήδρα Πάλας.

Στη συνάντηση θα παραβρίσκονται και οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οσμάν Ερτούγ.

Οι προσδοκίες για κατάληξη σε κοινή διακήρυξη είναι πολύ περιορισμένες, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Χθες, ο Ντερβίς Έρογλου εξέφρασε την αντίθεσή του στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, θέτοντας, μάλιστα, όρους και προϋποθέσεις.

Επανέλαβε τη θέση για δύο λαούς και δύο κυριαρχίες στο νησί, επικρίνοντας τον Πρόεδρος Αναστασιάδη για την αρνητική, όπως τη χαρακτήρισε, στάση, που τηρεί στο θέμα της έναρξης του διαλόγου.

Ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι βασισμένη στις πραγματικότητες, που, όπως ισχυρίζεται επικρατούν στο νησί.

Διεμήνυσε ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα επαναλάβει τη θέση για διζωνικό, δικοινοτικό και συνεταιρικό κράτος, προειδοποιώντας ότι, αν δεν υπάρξει λύση, εντός τριών μηνών, θα γίνουν νέες αξιολογήσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι χωρίς να διευκρινιστούν οι βασικές παράμετροι της λύσης του Κυπριακού για μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα δεν μπαίνει σε διάλογο, τονίζοντας ότι οι θέσεις του Έρογλου είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τον Ντερβίς Έρογλου να προσέλθει στο διάλογο με γνήσια θέληση, αν όντως υπάρχει βούληση από πλευράς της Τουρκίας για επίλυση του Κυπριακού.

Απαισιοδοξία για τη συνάντηση εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’.

Τόνισε ότι «από την στιγμή που θέλουν δύο κράτη, δεν πρόκειται να γίνει οτιδήποτε». Είπε, όμως, ότι «καλά κάνει ο Πρόεδρος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να μην βρεθεί κανείς να τον κατηγορήσει ότι δεν θέλει λύση του εθνικού μας προβλήματος».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, εξέφρασε βεβαιότητα ότι η σημερινή συνάντηση δεν πρόκειται να έχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα και πρόσθεσε, πως καθίσταται, πλέον, επιτακτική η ανάγκη λήψης σημαντικών αποφάσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα κόμματα εκφράζουν επιφυλάξεις κατά πόσο θα υπάρξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα από τη σημερινή άτυπη συνάντηση.

Σύσκεψη στο Προεδρικό

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία της ε/κ πλευράς για το σημερινό ραντεβού Αναστασιάδη - Έρογλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου , Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Σύμβουλος του Προέδρου στο Κυπριακό, Παναγιώτης Δημητρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμμετέχοντες επανεξέτασαν τη δέσμη προτάσεων, που επέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, θέλοντας να δείξει και εμπράκτως τη βούληση της ε/κ πλευράς να εργαστεί μεθοδικά προς την κατεύθυνση εξεύρεσης βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ