ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών για διαβουλεύσεις κυπριακού

Αναστασιάδης: Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών για διαβουλεύσεις κυπριακού

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ενημερώνει το μεσημέρι το Ατυπο Συμβούλιο Αρχηγών, για την πορεία των διαβουλεύσεων με την τουρκοκυπριακή πλευρά, ως προς τη διαμόρφωση της κοινής διακήρυξης, η οποία θα σηματοδοτήσει και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, πραγματοποιείται εν μέσω πληροφοριών ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία. Ωστόσο το σκηνικό παραμένει θολό, αφού ο Ντερβίς Έρογλου φαίνεται να εμμένει στις απαράδεκτες θέσεις του.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες του ΡΙΚ, πηγές από το περιβάλλον του Έρογλου αναφέρουν ότι αγκάθι παραμένει το θέμα της μίας κυριαρχίας, την οποία ο κατοχικός ηγέτης δεν αποδέχεται.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι καταβάλλονται προσπάθειες, αλλά δεν υπήρξε προσέγγιση. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως η Άγκυρα να κινηθεί προς τον Ντερβίς Έρογλου και να ασκήσει πιέσεις για κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν.

Η όποια κίνηση της Άγκυρας, αναμένεται να εκδηλωθεί πριν από την παράνομη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου στα κατεχόμενα το Σάββατο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ", φέρεται να διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κοινή διακήρυξη έχει σχεδόν συμφωνηθεί, αποφεύγοντας ωστόσο να αποκαλύψει το περιεχόμενό της. Ταυτόχρονα εξέφρασε την προσδοκία ότι εντός της εβδομάδας θα αρχίσει η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, αφού προηγηθεί ανακοίνωση από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

πηγη ikypros