ΚΥΠΡΟΣ

ΑΚΕΛ & TDP ζητούν εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό

ΑΚΕΛ & TDP ζητούν εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό

Μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση του Κυπριακού, ζήτησαν από κοινού ΑΚΕΛ και Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP), ύστερα από συνάντησή τους στα γραφεία του ΑΚΕΛ τη Δευτέρα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι όσον αφορά την ουσία του προβλήματος δεν έχει υπάρξει ουσιαστική βοήθεια από πλευράς ΕΕ.

«Θεωρούμε ότι η ΕΕ, μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στις προσπάθειες», ανέφερε και απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου.

Από πλευράς του ο νέος Πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Οσγίτ ανέφερε ότι πρέπει να συμβάλει καθοριστικά στη διεργασία επίλυσης του Κυπριακού και ΕΕ και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Τα δύο κόμματα εξέφρασαν ομοφωνία ως προς το πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, δηλαδή σε μια λύση διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία να οδηγεί σε ενωμένο κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

Τα δύο κόμματα ανέφεραν επίσης ότι συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες όσον αφορά την καθυστέρηση που παρατηρείται για την κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν και απηύθυναν έκκληση στους δύο ηγέτες να καταλήξουν το συντομότερο δυνατό σε κοινό ανακοινωθέν, ώστε να αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

Στο θέμα της Αμμοχώστου τα δύο κόμματα συμφώνησαν ότι πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της και να ανοίξει το λιμάνι το οποίο θα αξιοποιείται για απευθείας εμπόριο με την ΕΕ.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι υπήρξε διαφωνία στην διασύνδεση του ζητήματος με το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την πεποίθηση ότι σωστή λύση στο Κυπριακό θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη που είναι το απαιτούμενο για να υπάρξει ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Αναφορικά με το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Οσγίτ ανέφερε ότι η επιστροφή της πόλης των Βαρωσίων θα πρέπει να διασυνδεθεί όχι μόνο με το άνοιγμα του λιμανιού αλλά και με το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου σε διεθνείς πτήσεις.

Τέλος ανέφερε ότι τα δύο κόμματα αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια κοινή ομάδα εργασίας για να εργαστεί στα σημεία στα οποία υπάρχει διαφωνία και προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των σχέσεων των δύο κομμάτων, ώστε να συμβάλουν στην ενδυνάμωση φιλειρηνικών δυνάμεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

ΠΗΓΗ ikypros