ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης:Οι προσπάθειες για διαπραγμάτευση οδηγούνται σε αδιέξοδο

Αναστασιάδης:Οι προσπάθειες για διαπραγμάτευση οδηγούνται σε αδιέξοδο

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η τουρκική αδιαλλαξία μοιάζει να αποτρέπει την επιθυμητή έναρξη διαλόγου το συντομότερο.

Ο πρόεδρος, σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγο πριν αναχωρήσει για την Αίγυπτο, είπε ότι μετά την επιστροφή του θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο για να χαράξει πορεία.

«Μετά λύπης μου πραγματικά, πάρα το γεγονός ότι δεν θα το επιθυμούσα, (πρέπει) να πω πως η τουρκική αδιαλλαξία δυστυχώς δεν οδηγεί στο επιθυμητό (αποτέλεσμα), την έναρξη το συντομότερο δυνατόν ενός διαλόγου που θα μας επέτρεπε να απαλλαγούμε από τα κατοχικά στρατεύματα, (θα οδηγούσε) στην απελευθέρωση, στην επανένωση, στην ειρηνική συμβίωση", είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Τόνισε ότι το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι οι διακοινοτικές διαφορές αλλά παραμένει απαράλλακτο από το 1974 και είναι πρόβλημα εισβολής, κατοχής, επιβολής και επιβουλής σε βάρος του κυπριακού Ελληνισμού.

Σημείωσε ότι καταβλήθηκαν σημαντικές και γενναίες προσπάθειες αυτή την περίοδο, ώστε διασφαλίζοντας τις βασικές αρχές λύσης να μην παραγνωρίζονται οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων.

ANAS23899321

«Όμως είναι με λύπη που θέλω να πω σήμερα ότι οδηγούμαστε δυστυχώς σε αδιέξοδο, ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

Διαβεβαίωσε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιμείνει σε αυτό που επιδιώκει, δηλαδή προ της έναρξης του όποιου διαλόγου θα πρέπει να διασφαλιστούν οι βασικές αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος, »όχι όπως εμείς θέλουμε αλλά όπως οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Όσοι το αρνούνται», συνέχισε, «είναι εκείνοι που επιθυμούν τη δημιουργία δύο κρατών ή τη δημιουργία συνομοσπονδίας μέσα από δύο τάχα προϋπάρχοντα κυρίαρχα κράτη. Η παρανομία δεν δημιουργεί δίκαιο και δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή από εμάς», συνέχισε.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι όσοι θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν, όσοι έδειξαν ενδιαφέρον για την επανέναρξη του διαλόγου, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να στρέψουν την προσοχή τους προς την τουρκική πλευρά: την κυβέρνηση της Άγκυρας ή την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

«Δεν θα δεχθούμε την αναγνώριση των όποιων τετελεσμένων και οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές και για τη στάση μας η οποία θα προέρχεται από τη δική τους συμπεριφορά και στάση», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.