ΚΥΠΡΟΣ

ΥΠΟΙΚ: Πιο ανθεκτική από τις εκτιμήσεις η κυπριακή οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Πιο ανθεκτική από τις εκτιμήσεις η κυπριακή οικονομία

Ο κίνδυνος της οικονομικής κατάρρευσης της Κύπρου έχει παρέλθει, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί ο κρατικός προϋπολογισμού του 2014. Ο κ. Γεωργιαδης τόνισε ότι η κυπριακή οικονομια είναι πιο ανθεκτική από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι «έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη» και ότι οι δυσκολίες παραμένουν, σημειώνοντας ότι «ποτέ δεν έχουμε ως κυβέρνηση ισχυριστεί ότι υπάρχει εύκολη και γρήγορη έξοδος από αυτή την κατάσταση».

Αναφέρθηκε επίσης στις επαφές του την τελευταία βδομάδα στην Ουάσινγκτον, τις Βρυξέλλες και την Μόσχα, τονίζοντας ότι «αυτό που όλοι καταγράφουν είναι πως η κυπριακή οικονομία αποδεικνύεται πολύ πιο ανθεκτική από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Ότι βασικοί παραγωγικοί τομείς δεν έχουν χάσει την δυναμική τους. Ότι νέοι τομείς, όπως είναι ο ενεργειακός, προωθούνται με βήματα λελογισμένα και αποφασιστικά. Και ότι βεβαίως η προοπτικές για την Κύπρο παραμένουν ευνοϊκές».

Βασικό χαρακτηριστικό του προτεινόμενου κρατικού προϋπολογισμού είναι η μείωση των δαπανών, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ. «Μείωση δαπανών που, εξαιρουμένων των τόκων, αποθεματικών και αποπληρωμών, φτάνει το 10%», είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην διαταράξει περεταίρω το φορολογικό καθεστώς της Κύπρου. «Αρκετοί φόροι έχουν επιβληθεί τα τελευταία δύο χρόνια, με κάποιους μάλιστα να έχουν αποφασιστεί πέρυσι αλλά να τίθενται σε εφαρμογή από την πρώτη του χρόνου. Ευτυχώς, δεν είναι τέτοιοι που να καθιστούν το φορολογικό μας καθεστώς υπέρμετρα επιβαρυντικό για την επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα».

Πρόσθεσε ότι «θα διαφυλάξουμε λοιπόν το φορολογικό μας καθεστώς όπως και όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κυπριακής οικονομίας».

πηγη ΣΙΓΜΑ