ΚΥΠΡΟΣ

Επιστολή ΥΠΟΙΚ Κύπρου σε Διοικητή ΚΤ για την πώληση του χρυσού

Επιστολή ΥΠΟΙΚ Κύπρου σε Διοικητή ΚΤ για την πώληση του χρυσού

Στο θέμα πώλησης μέρους των αποθεμάτων χρυσού, που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα, επανέρχεται η κυβέρνηση .

Πληροφορίες του Sigmalive αναφέρουν ότι ο Υπουργός Οικονομικών έχει αποστείλει ήδη επιστολή στην Κεντρική Τράπεζα διαβιβάζοντας το αίτημα της κυβέρνησης το οποίο θα τεθεί προς μελέτη ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής.

Λόγω δυσκολίας εξεύρεσης των €400 εκ, μία από τις επιλογές είναι η πώληση του χρυσού, που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα. Με τις σημερινές τιμές στις διεθνείς αγορές τα αποθέματα χρυσού στην Κεντρική Τράπεζα υπολογίζονται στα €440 εκ.Name

Στο βασικό κείμενο του προσχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ανάγκες χρηματοδότησης της Κύπρου, αναφέρεται ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει τα 400 εκ. από την πώληση του χρυσού.

Ψάχνει εναλλακτικές επιλογές ο ΥΠΟΙΚ

Δεδομένου ότι το χρονοδιάγραμμα απαιτεί είσπραξη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, το Υπουργείο Οικονομικών καλείται να δώσει οδηγίες στον Διοικητή και το ΔΣ της Κεντρικής να κινηθούν προς την κατεύθυνση εξεύρεσης αυτού του ποσού. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έστειλε επιστολή προς την Κεντρική Τράπεζα καλώντας τον Διοικητή και το Δ.Σ να μελετήσουν το ζήτημα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην επιστολή του προς την Κεντρική, ο Χάρης Γεωργιάδης εισηγείται στον Διοικητή εναλλακτικές επιλογές εξεύρεσης των 400 εκατομμυρίων ώστε να μην χρειαστεί να πωληθεί ο χρυσός.

Στο κείμενο του προσχεδίου τονίζεται ότι πιθανή πώληση του χρυσού πρέπει να μην αντίκειται στους κανόνες της Κεντρικής Τράπεζας και να μην επηρεάζει την ανεξαρτησία της και τις υποχρεώσεις της με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη προσπάθεια πώλησης του χρυσού το 2008 προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και ρήξη μεταξύ του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη. Μάλιστα η δημοσιοποίηση του θέματος είχε προκαλέσει την απότομη πτώση των τιμών του χρυσού διεθνώς, καθώς εκλήθηκε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πιθανή αλλαγή στην επενδυτική πολιτική Κεντρικών Τραπεζών, που διαθέτουν σημαντικές ποσότητες χρυσού.