ΚΥΠΡΟΣ

Αντίθετος στην πώληση χρυσού ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

Αντίθετος στην πώληση χρυσού ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

Αντίθετος με την πώληση του χρυσού, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), Πανίκος Δημητριάδης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Δημητριάδης, ψάχνει εναλλακτικούς τρόπους για να καλύψει το ποσό των 400 εκατομμυρίων, που απαιτούνται για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου.

Ένα από τα επιχειρήματά του είναι το ότι ενδεχόμενη πώληση του χρυσού θα επηρεάσει σε σημαντικά αρνητικό βαθμό τον ισολογισμό της τράπεζας.

Σε αυτό, ο κ. Δημητριάδης βρίσκει σύμμαχο την Φρανκφούρτη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πάντως, μια από τις εναλλακτικές λύσεις, που μελετά ο διοικητής της ΚΤ είναι, το ποσό να δοθεί στο κράτος σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα. Ωστόσο, πρέπει να εξασφαλίσει και τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Άλλη λύση είναι, το απαιτούμενο ποσό να παραχωρηθεί στην κυβέρνηση υπό μορφή δανείου.

Σημειώνεται ότι το 2015 λήγει η προθεσμία αποπληρωμής άλλου δανείου, ύψους ενός δισ. ευρώ, της κυβέρνησης στην Κεντρική Τράπεζα. Πηγές αναφέρουν ότι το δάνειο αυτό θα αποπληρωθεί σε είδος, δηλαδή με την παραχώρηση κρατικής γης στην τράπεζα.